Transformacija Sportskog saveza u interesu zrenjaninskog sporta

Sportski savez Grada Zrenjanina danas su posetili predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i direktor JP "Gradska stambena agencija" Dejan Čapo. Oni su obišli prostorije u kojima Savez obavlja svoju delatnost i razgovarali s generalnim sekretarom Srđanom Bogaroškim i članom Gradskog veća zaduženim za sport mr Vojislavom Matićem o mogućnostima unapređenja sporta i poboljšanja stanja u kom se nalaze sporstki objekti u Zrenjaninu. 
 
 
 
 
Tema obraćanja novinarima bila je transformacija Sportskog saveza i njegove nove programske aktivnosti, u skladu s promenama u sistemu funkcionisanja sporta u Zrenjaninu. Podsećamo, nov sistem funkcionisanja sporta od januara ove godine ogleda se kroz tri segmenta koji treba da doprinesu boljem i kvalitetnijem funkcionisanju sporta u Zrenjaninu. Skupština grada Zrenjanina formirala je Javnu ustanovu "Sportski objekti" i Odsek za sport pri društvenim delatnostima, koji će odlučivati o finansiranju sporta tj. vršiti raspodelu sredstava klubovima direktno iz budžeta Grada na osnovu novih kriterijuma koji će važiti u 2011. godini, dok će Sportski savez preuzeti savetodavnu ulogu, sa zadatkom da vodi brigu o sportu u lokalnim okvirima.
 
Generalni sekretar Sportskog saveza Srđan Bogaroški predočio je glavne aktivnosti organizacije u narednom periodu, koje će se obavljati u skladu sa strategijom razvoja sporta Republike Srbije i akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja sporta u republici za period 2009. do 2013. godine.
- Savez će i dalje imati aktivnu ulogu oko određivanja kriterijuma za finansiranje klubova, predlagaće i odobravati termine za korišćenje sportskih objekata i resursa, učestvovati u aktivnostima vezanim za organizaciju domaćih i međunarodnih takmičenja u našem gradu. Pristupićemo izradi elektronske baze podataka sportista svih kategorija radi sistematskog i stručnog praćenja razvoja sportista. Bićemo partner klubovima i usmeravati ih, kako bi svojim projektima mogli konkurisati za sredstva iz evropskih fondova. Posebnu pažnju posvetićemo projektima prekogranične saradnje, s Rumunijom i Mađarskom – naglasio je Bogaroški i najavio izmene akata i statuta Saveza, u skladu s novim programskim opredeljenjima. 
 
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton podsetio je na podatak da je na prethodnim Olimpijskim igrama Zrenjanin, posle Beograda, dao najviše sportista za našu zemlju, i da se, uprkos svim problemima, on i dalje može prepoznati kao "Grad sportova".
- Želimo da i na Olimpijskim igrama u Londonu zadržimo tu brojnost, a aktivnu ulogu u tome mora imati i Sportski savez. Lokalna samouprava je dala Savezu nova zaduženja i njegova transformacija učinjena je u interesu zrenjaninskog sporta i u cilju postizanja još boljih rezultata – istakao je Aleksandar Marton.
 
Analizirajući sportske rezultate u protekloj godini, član Gradskog veća Vojislav Matić rekao je da se brojem osvojenih trofeja na domaćim i inostranim takmičenjima retko koja sredina može porediti sa Zrenjaninom.
- Zrenjaninski sportisti su na državnim prvenstvima, u svim uzrasnim kategorijama, od pionira do seniora, u naš grad doneli 364 medalje, dok je sa međunarodnih takmičenja – to su Balkanijade, evropska i svetska prvenstva i Mediteranske igre – u naš grad stiglo je više od 30 medalja, što je impozantan broj – rekao je mr Vojislav Matić. 
 
 
U svojstvu direktora JP "Gradska stambena agencija", Dejan Čapo je rekao da ovo preduzeće i Sportski savez ostvaruju dobru saradnju, da je mnogim sportistima Grad dodelio određeni stambeni prostor kako bi što kvalitenije živeli i mogli da postižu bolje rezultate, a da je današnja poseta realizovana s ciljem da se vidi u kakvim uslovima funkcioniše Sportski savez i kako se može poboljšati stanje u kom se nalaze brojni sportski objekti u Zrenjaninu.
- Ovde sam da ponudim svaku vrstu stručne i kadrovske pomoći, kako bi zajednički sačinili analizu stanja u kom se nalazi svaki sportski objekat u gradu i ponudili predloge, mere i rešenja za obnovu i rekonstrukciju dotrajalih, kakvih, nažalost, ima više. I naša je, naravno, želja da svim kvalitetnim sportistima iz našeg grada obezbedimo što bolje uslove za postizanje vrhunskih rezultata – istakao je Dejan Čapo.