Somborci trijumfovali predstavom ''Ženidba''

Predstava "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Ane Đorđević, rediteljke iz Beograda, a u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, proglašena je najboljom dramskom predstavom 61. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, i to većinom glasova, saopštio je žiri. Nagrađeni komad okarakterisan je kao aktuelno čitanje Gogoljeve drame, u kom su svi elementi predstave podređeni glumačkoj igri, bez viška znakova koji bi smetali suptilnom oblikovanju likova.
 
 
 
Rediteljka Ana Đorđević istakla je tokom Festivala da svakom piscu pristupa sa željom da ga dobro čuje, te da je isti slučaj bio i sa Gogoljem, kog izuzetno ceni.
- Morala sam dobro da ga upoznam, dobro da oslušnem tu njegovu "Ženidbu", i da zatim vrlo precizno odredim šta sve ono što je on hteo da kaže znači konkretno meni, konkretno danas i ovde. Tako nastaje aktuelno čitanje. Ali zabluda je da aktuelno čitanje može postojati bez pisca i mimo pisca. Osnovna misao pripada piscu, i ako se ona ne sledi, rezultat je obično loša predstava – objasnila je Ana Đorđević.
 
 
Nagrada za najbolju predstavu za decu u celini pripala je predstavi "U tami", Marije Stankove, u režiji Veselke Kunčeve i u izvođenju Dečjeg pozorišta iz Subotice. Kokan Mladenović nagrađen je za najbolju režiju, i to za predstavu "Čovekova tragedija", Imrea Madača, u izvođenju Novosadskog pozorišta.
 
Najbolja glavna ženska uloga pripala je Emini Elor za ulogu Lucifera u predstavi "Čovekova tragedija", dok je najboljom glavnom muškom ulogom proglašena uloga Timona, u tumačenju glumca Borisa Isakovića, u predstavi "Timon Atinjanin" Vilijama Šekspira, i režiji Gorčina Stojanovića, a u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Editi Tot pripala je nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu za njeno izvođenje Amile u predstavi "Zbogom, žohari! ", Vladimira Đurđevića, u režiji Slađane Kilibarde i izvođenju Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, dok je najbolju mušku epizodnu ulogu ostvario Marko Marković, koji je tumačio Potkoljosina u nagrađenoj dramskoj predstavi "Ženidba".
 
Najbolju scenografiju na festivalu publici su dočarale Zorana Petrov i Slađana Kilibarda sa "Zbogom, žohari! ", nagrada za najbolji kostim pripala je Milici Grbić Komazec, za predstavu "Suncokreti" Milana Stepanova u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića. Nagrada "Tihomir Mačković" pripala je Blagovesti Vasilevoj za lutke u predstavi "Trapavi zmaj" Miroslava Nastasijevića, u režiji Irene Tot i izvođenju Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.
 
Najbolju muziku napisao je Silard Mezeij za predstavu "Ruža iz Kišinjeva“, Ota"Tolnaija, u režiji Andraša Urbana i izvođenju pozorišta "Kostolanji Deže". Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu Novosadskog pozorišta za nadahnuto i savremeno izvođenje predstave "Čovekova tragedija", Imrea Madača, u režiji Kokana Mladenovića. Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, pripala je glumcu Ivanu Đorđeviću za predstavu "Zbogom, žohari! ", a prvi put ove godine dodeljena je i memorijalna nagrada "Ivana Mirkov Vlačić" i to Marijeti Golomehovoj za predstavu "U tami" Marije Stankove, u režiji Veselke Kunčeve i izvođenju Dečjeg pozorišta iz Subotice.