Stigao prvi kontigent humanitarne pomoći iz Nemačke za ''Rusandu''

Prvi kontigent humanitarne pomoći iz nemačkog grada Grime dopremljen je u Melence. Tim povodom, Specijalnu bolnicu "Rusanda" posetili su gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, predsednik Skupštine grada, Aleksandar Marton i predsednik Odbora Skupštine grada za preduzetništvo, Vladimir Milošev, koji je, ujedno, bio i koordinator dopremanja pomoći iz Nemačke.
 
      
 
Podsetimo, radi se o nastavku saradnje između Grada Zrenjanina i nemačkog grada Grima, kod Lajpciga, uspostavljene 2004. godine na inicijativu gospodina Ranka Baloga, rođenog Novosađanina koji već decenijama živi u Grimi, a učestvovao je u više humanitarnih akcija organizovanim za pomoć Zrenjaninu. Ovoga puta, za Zrenjanin je obezbeđeno 160 električnih bolničkih kreveta i dušeka, dva rendgen-aparata, jedan ultrazvučni aparat i prateća oprema, ukupne vrednosti oko 320 hiljada evra. U prvom kontigentu, a biće ih još dva, u Specijalnu bolnicu "Rusanda", koja se odazvala pozivu na saradnju, dopremljeno je 47 standardnih i 9 dečjih bolničkih kreveta, u vrednosti od oko 114 hiljada evra. Po rečima Vladimira Miloševa, u čitavu akciju uključili su se i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Grad Zrenjanin, koji su finansirali dopremanje pomoći. 
 
Direktor Specijalne bolnice "Rusanda", dr Milivoj Popov, rekao je da je pomoć koja je stigla veoma značajna za ovu zdravstvenu ustanovu, s obzirom na dotrajalost i nefunkcionalnost bolničkih kreveta u kojima često leže teški i nepokretni bolesnici. 
- Prvi kontigent pomoći već je implementiran u blok za intenzivnu negu i u funkciji je. Iako se delom radi o korišćenoj opremi, ona je u odličnom stanju i kreveti na električni pogon pomoći će ne samo bolesnicima, već i medicinskom osoblju u radu – istakao je Popov i napomenuo da se radi o obimu pomoći koji bi teško mogao biti realizovan samo od strane lokalne zajednice.
 
      
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton ocenio je da se radi o još jednom dobrom primeru saradnje između Zrenjanina i neke od razvijenijih sredina u Evropi.
- Moramo zahvaliti ljudima koji su poreklom iz Zrenjanina i povezali su naš grad sa gradovima u Saveznoj republici Nemačkoj. Nadam se da će, u narednom periodu, saradnja, osim s Lajpcigom, biti proširena i na druge sredine, jer, činjenica je, Zrenjanin mora da se otvara ka Evropskoj uniji. Nemačka je jedna od zemalja koja u velikoj meri može tome pomoći – istakao je Marton. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, iskoristio je priliku da se zahvali kolegama iz bolnice u Lajpcigu, iz koje je upućena donacija u "Rusandu".
- Još jednom se dokazalo da naši nekadašnji sugrađani, bilo gde da su u svetu, vode računa o svom rodnom kraju. Danas smo videli ono što je stiglo kao prvi deo pomoći, 47 kreveta namenjenih bolnici "Rusanda" i 9 dečijih kreveta, koji će biti upućeni Opštoj bolnici "Dr Đorđe Joanović", a očekujemo da stigne još tri šlepera – rekao je gradonačelnik Mihajlov.