U slavu palim herojima

Polaganjem venaca na spomen-obeležja u gradu Zrenjaninu, evociranjem uspomena na događaje iz Drugog svetskog rata i nizom prigodnih skupova, juče je obeležen 9. maj, Dan pobede i Dan Evrope. Ovim povodom, u našem gradu juče je boravio drugi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Konstantin Nakićenović. On je položio vence na spomen-obeležja borcima Crvene armije i streljanim rodoljubima na Bagljašu, kao i na spomenik Žarku Zrenjaninu. Prethodno, za gosta je priređen prijem u Gradskoj kući, kom su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, zamenik gradonačelnika Goran Kaurić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. 
 
      

Centralna manifestacija obeležavanja Dana pobede u Zrenjaninu održana je ispred spomenika Žarku Zrenjaninu. Vence na spomenik položili su predstavnici Grada Zrenjanina, ambasade Ruske Federacije, SUBNOR i vojnih penzionera, političkih stranaka. Ispred Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Goran Kaurić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. Tom prilikom održan je i kraći umetnički program, u kom su nastupili učenici Muzičke škole "Josif Marinković" iz Zrenjanina. Vesna Marković, odsek solo pevanja, otpevala je himnu "Bože pravde", dok je jednu kompoziciju na violini izveo Norbert Kurunci. 
 
      
 
Drugi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Konstantin Nakićenović, rekao je da je došao u Zrenjanin da se pokloni prahu svojih sunarodnika i oslobodilaca u Drugom svetskom ratu.
- Pobeda u ovom ratu mora zauvek ostati u sećanju celog čovečanstva. U Rusiji je dobro poznata istorijska činjenica da je, od prvog dana napada fašističke Nemačke na Sovjetski Savez, Jugoslavija stala na njegovu stranu i tokom krvavog rata vodila borbu protiv jakih nemačkih divizija, ne dajući im mogućnost da se prebace na Istočni front – istakao je Nakićenović i zahvalio Gradu Zrenjaninu što čuva uspomenu na pale borce Crvene armije i održava njihovu zajedničku grobnicu.
 
 
Zamenik gradonačelnika Goran Kaurić rekao je da je Zrenjanin, kao i većina gradova u Srbiji, pretrpeo određene gubitke tokom Drugog svetskog rata, i da mu je drago što se Dan pobede obeležava na svečan način.
- Danas smo imali priliku da porazgovaramo sa ljudima koji su bili učesnici tih događaja, sa nama je i predstavnik ruske ambasade i nadam se da će se ovaj datum i ubuduće obeležavati. Bitno je da se mladi ljudi, iz godine u godinu, i na ovaj način edukuju da se protiv fašističkog zla treba boriti – istakao je Kaurić.
 
  
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton podsetio je da je 9. maja 1945. godine poražena ideja nacizma i fašizma, da je to veliki dan za slobodoljubivu Evropu, i da je to dobro što se ovom datumu i u Srbiji ponovo pridaje veliki značaj.
- Nekih ranijih godina to, nažalost, nije bilo tako i Drugi svetski rat je relativizovan, a baš zato što i dalje postoje neki pojavni oblici nacizma i fašizma i drugog ekstremizma, potrebno je obeležavati 9. maj, ukazivati da je 60 miliona ljudi ubijeno u tom ludilu i jasno i glasno govoriti da to ludilo više ne sme da se ponovi i da zlo treba da nazivamo pravim imenom. I u našem društvu moramo da kažemo ko je desničar, ultradesničar, ko u svom programu ima ideje fašizma i nacizma, a na državi je da takve ekstremiste sankcioniše – rekao je Aleksandar Marton.
 
Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope obeležavaju se u znak sećanja na događaje od 1945. i 1951. godine. Dan pobede obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine kada je, potpisivanjem kapitulacije fašističke Nemačke, okončan najtragičniji ratni sukob na tlu Starog kontinenta u istoriji – Drugi svetski rat. Evropska unija obeležava 9. maj kao Dan ujedinjene Evrope, u znak sećanja na donošenje "Šumanovog plana" kojim je 1951. godine osnovana Evropska ekonomska zajednica za ugalj i čelik (ECSC). Francuski ministar Robert Šuman ovim je planom postavio temelje današnjoj ujedinjenoj Evropi, koju čini 27 zemalja članica, sa oko pola milijarde stanovnika.