Dve decenije ''Zelenog zvona''

Kultni zrenjaninski Pozorišni klub "Zeleno zvono" obeležio je dve decenije postojanja i aktivnog delovanja na kulturnoj i društvenoj sceni Zrenjanina, Vojvodine i Srbije, a zahvaljujući brojnim angažovanim akcijama i pokretu "Novi optimizam" za ovo se ime čulo i van granica naše zemlje.
 
"Zeleno zvono" počelo je s radom kao picerija, galerija i tenis-klub 14. jula 1991. godine, u vreme kada je nekadašnja Jugoslavija nestajala u krvavim ratnim sukobima. Iz "Zvona" su tada stizali glasovi razuma i antiratne poruke koje, često, nisu prihvatane i shvatane na pravi način. Od samih početaka "Zeleno zvono" se profilisalo kao mesto zanimljivih kulturnih i umetničkih dešavanja u kojima su učestvovali muzičari, književnici, slikari, novinari, publicisti, modni kreatori...
 
 
Otvaranjem pozorišnog kluba istog naziva, u najstarijoj pozorišnoj zgradi u Srbiji, "Zvono" nastavlja da emituje "dobre vibracije" koje traju do današnjih dana. Tokom protekle dve decenije organizovano je 1500 koncerata i više od 500 najrazličitijih društvenih tribina, promocija, izložbi, tematskih događanja... Društveni angažman i uticaj "Zeleno zvono" je proširilo pre nekoliko godina osnivanjem nevladine organizacije "Novi optimizam".
 
Obeležavajući, kako ih je okarakterisao vlasnik Branislav Grubački – Guta, "prvih dvadeset godina", "Zeleno zvono" je, u svom maniru, okupilo brojne goste, prijatelje i poštovaoce. Promovisan je ovom prilikom dokumentarni film "Prvih 20", a rođendanske svećice zajednički su ugasili osnivači "Zvona" Grubački, Gavra Vlaškalin i Krunoslav Grujić – Kića. Proslavi je, između ostalih, prisustvovao i predsednik Vlade Vojvodine, dr Bojan Pajtić, koji je rekao da je ovaj klub prednjačio u širenju slobodne misli, davao Zrenjaninu izrazito urban karakter i daleko prevazilazio lokalne okvire.
 
 
Novinar Radio Novog Sada Đorđe Pastornački podseća da je "Zeleno zvono" spontano koncipiran kao centar multiaktivnog dešavanja, i zahvaljujući konstantnim promenama i usavršavanju, predstavlja sinonim za vrhunsku uslugu i bogat kulturno-umetnički i zabavni život. 
 
Osim premijere filma "Prvih 20"“, koji predstavlja kompilaciju utisaka "slučajnih" prolaznika – saradnika i gostiju "Zelenog zvona", u  atrijumu Pozorišnog kluba ovom prilikom, nastupio je subotički jazz sastav "Gyass", koji je na sceni ugostio virtuoznog Lajka Felixa i čuvenog Ignac Šena na violini. Rođendansku proslavu upotpunio je i tamburaški orkestar "Melem".