Komemorativna sednica povodom pogibije policajca

Ministar unutrаšnjih poslova Ivica Dačić, gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i njegov zamenik Goran Kaurić prisustvovali su danassnjoj komemorativnoj sednici povodom pogibije policajca Aleksandra Rkmana (29) policajca iz Zrenjanina koga je, dok je bio na intervenciji zbog porodičnog nasilja juče ubio Goran Petrović (30).

 

  


Dačić je u ime MUP-a uputio saučešće i saosećanje sa bolom koji je nanet porodici pokojnog Rkmana i iskazao protivljenje onome ssto, kako je rekao, poslednjih decenija predstavlja manir da je «gotovo nekažnjivo dići ruku ili opaliti metak na policajca».
On je naveo da je u visse navrata govorio o tome da je do sada, za poslednjih dvadeset godina gotovo hiljadu policajaca izgubilo živote na svojim radnim dužnostima čuvajući  zemlju i narod, te da je tako bilo i u slučaju Aleksandra Rkmana.

 


«Ubica je proveo u zatvru neopravdano mali broj godina, a da ne govorim o tome da je često raksa da oni koji napadnu policiju buzdu osuđeni na minimalne kazne ili se ti procesi gotovo i ne zavrssavaju. Zato mislim da je obaveza svih nas da dignemo glas protiv toga jer je svaki napad na policiju napad na državu» rekao je Dačić.
Dačić je istakao da će MUP brinuti o porodici Aleksandra Rkmana, te da će im pomoć pružiti i lokalna samouprava,  ali da je to gotovo nikakva uteha.
«Čuvaćemo sećanje na njega ali najbolji odgovor bi bili propisi i zakonske izmene koje će omogućiti osstrije kažnjavanje svih onih koji napadaju na policiju» dodao je on i pritom iskazao protest ssto, kako je naveo, vlada muk među političarima jer niko od njih nije pooslao telegrame saučešće porodici čoveka koji je dao živoot za svoju državu.
«Ako ga ova država ne posstuje to treba da naiđe na najoštriju moguću osudu ko god da je u pitanju. Političari se oglassavaju o svemu i svačemu, samo ne kada pogine policajac i mislim da je to sramota» istakao je ministar Dačić.

 

     


Govreći o nastradalom policajcu Rikmanu, Dačić je rekao da je praktično reč o dečaku, čoveku na početku svog životnog puta, rođenom 1982. godine, koji je za sobom ostavio suprugu i maloletno dete koje ga se, kako je naveo, neće ni setiti.
«Da bi policajac mogao da radi država mora da stoji iza njega do kraja. Da je bilo pravde ubica bi bio u zatvoru joss, jer je osumnjičen i osuđen za dva ubistva, ali je bio maloletnik pa je izdržao svega devet godina. Podsetiću da je policajac Miljan Raičević, koji je optužen za ubistvo prilikom intervencije u interventnoj jedinici u Beogradu osuđen trinaest godina» dodao je Dačić.  
Prema njegovi rečima, da se ubistvo policajca dogodilo u nekoj drugoj državi bila bi to tema o kojoj bi se govorilo danima i nedeljama i da se ne sme dozvoliti da tako ne bude i u Srbiji.
«Ne želim više da idem po sahranam policajaca, a da pri tome svaki put ponavljamo iste reči. Da država mora osstrije da kažnjava one koji dignu ruku na policiju, ili će država da reaguje svojim postupanjem i promenom, zakon a ili će neko drugi to morati da radi» rekao je Dačić.
Povodom pogibije Aleksandra Rkmana Gradsko veće Zrenajnina proglasilo je danas Dan žalosti, a sahrana će biti obavljena danas u 15 časova u Melencima.