Prvi sastanak Odbora za poljoprivredu

Članovi Odbora za poljoprivredu Grada Zrenjanina održali su juče prvi sastanak, na kojem su dogovorili prioritete u radu, kao i zadatke koji ih očekuju u narednom periodu.
 
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanin, koji je otvorio sastanak, izrazio je svoje zadovoljstvo formiranjem radnog tela koje će biti zaduženo za poljoprivredu u Zrenjaninu.
- Dobro je što će petoro eminentnih stručnjaka i praktičnih radnika u oblasti poljoprivrede imati mogućnost da sagledaju i poprave situaciju u tom sektoru u Zrenjaninu, a svi znamo koliko je ovaj segment proizvodnje važan, ne samo Zrenjaninu, već celoj državi, jer je on jedina grana naše privrede u kojoj imamo izvozni suficit i koja nam daje preko 35 odsto našeg bruto društvenog  proizvoda. Nedavno smo imali i probleme u vezi s poljoprivrednim proizvođačima, a probleme treba rešavati – ocenio je predsednik Skupštine grada Zrenjanina i istakao da je Odlukom o osnivanju Odbora predviđena mogućnost formiranja podoodbora, a tokom razgovora uočena je potreba za razvojem lokalnog tržišta organskih proizvoda. 
 
      
 
Miroslav Tubić, koordinator Odbora i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina, rekao je da će osnovni cilj tog radnog tela biti uspostavljanje jasne komunikacije između državnih organa, kako na lokalnom tako i pokrajinskom i republičkom nivou, sa proizvođačima pre svega u primarnoj proizvodnji, misleći pritom na poljoprivrednike paore, koji obrađuju zemlju i koji su upućeni samo na svoja sredstva. 
- Cilj će biti i da osmislimo načine implementacije strategija na lokalnom nivou, a tu ćemo uključiti, pored konvencionalne, i proizvodnju u organskoj oblasti, jer je Skupština Zrenjanina prepoznala razvoj ovog dela poljoprivrede i potencijal tržišta. Odbor će imati mogućnost da učestvuje u radu pokrajinskih i republičkih Odbora za poljoprivredu, a na lokalnom nivou on će moći da predlaže izmene nekih odluka i upućuje na zaključke koji su od važnosti za poljoprivredu – istakao je Tubić. 
 
 
Na jučerašnjem sastanku zaključeno je da će u narednom periodu najvažniji zadatak Odbora, ali i Grada, biti zaštita poljoprivrednika, a u cilju uspešne ovogodišnje žetve pšenice i njenog otkupa. Pored Miroslava Tubića i Zorice Kontić, odbornika Skupštine grada Zrenjanina, članove Odbora čine i Petar Mihajlov, član Gradskog veća grada Zrenjanina, Vladimir Popov i Adam Radlinski.