Vorgić: Poljoprivredna postavka u muzeju biće jedinstvena u Srbiji

Božidar Vorgić, direktor Narodnog muzeja u Zrenjaninu, na konferenciji za novinare predstavio je aktuelne projekte ove gradske ustanove kulture, podsetio na ostvareno u proteklom periodu i najavio neke od aktivnosti koje predstoje. Kao primarnu u ovom trenutku, Vorgić je najavio aktivnost na pripremi muzejskog prostora za smeštaj poljoprivredne postavke koja će, po njegovim rečima, biti jedinstvena u Srbiji.
- Obezbeđena su za ovu namenu sredstva u iznosu od 10 miliona dinara, izvršen je otkup kolekcije gospodina Duška Malbaškog u vrednosti 3 miliona dinara, a u proces otkupa bio je uključen Muzej nauke i tehnike iz Beograda, matična i kompetentna institucija za tehnička dobra koja su pod zaštitom. Pošto je jedna parna mašina engleskog proizvođača "Clayton & Shuttleworth", proizvedena 1860. godine, ekskluzivna, konsultovali smo i muzej u Norviču u Engleskoj, specijalizovanu instituciju, od koje smo dobili zahtevane informacije o ovoj mašini. Jedini razlog što najavljena postavka još nije dostupna javnosti, jeste procedura u prikupljanju dokumentacije, neophodne za adaptaciju i uređenje prostora u dvorišnom delu Narodnog muzeja, gde će biti smeštena poljoprivredna postavka. Osim što će u ovom ambijentu biti izložena postavka, u njemu će biti mogućnosti i za organizaciju nekih kulturno-obrazovnih sadržaja, etno-festivala i sličnog  – istakao je direktor Božidar Vorgić i rekao da je njegova lična želja da se u Zrenjaninu organizuje jedan festival gajdaša. 
 
 
On je podsetio i na neke od nedavno realizovanih aktivnosti Muzeja, ističući izložbe Petra Lubarde i Uroša Predića, kao i izložbu "Od Tihuane do Tetke Ane - rokenrol u Zrenjaninu 60-ih i 70-ih", kojom je napravljen iskorak u originalnim muzejskim sadržajima i prezentacijama.
- Muzej je za devet svojih projekata dobio republička sredstva i zahvaljujući njima, mi ćemo uspeti da unapredimo programske aktivnosti. Izdvajam projekat za izložbu povodom oslobođenja našeg grada od fašizma, tu smo borbu pomalo svi zaboravili, kao i projekat izložbe aktova iz zbirke Narodnog muzeja, radno nazvane "Moje telo, tvoje delo". Dobili smo i sredstva za uređenje stalne postavke novije istorije, koja nam je bila "lošiji" deo stalne postavke, a sada očekujem da i taj deo muzeja bude vrhunski uređen – navodi Vorgić.
 
Podsećamo, zrenjaninski Narodni muzej proglašen je za najbolji muzej u Srbiji u 2006. godini zbog velikog broja posetilaca - preko 85.000, 34 organizovane tematske izložbe i renovirane stalne postavke. A i u godinama koje su sledile broj posetilaca ostao je na zavidnom nivou - u prethodnih 6 godina ukupan broj poseta premašio je 425.000. Ono što muzej ističe jesu brojne izložbe ali i radionice, koncerti klasične muzike, projekcije filmova, promocije, književne večeri, seminari i predavanja koje organizuje. Može se zaključiti da je svojim delovanjem muzej uspeo da stvori naviku posećivanja, i da publika u muzeju pronalazi zanimljive sadržaje. To je u prvom redu obezbeđeno privlačnim izložbenim sadržajem, ali treba istaći i  značaj multimedijalnog pristupa, kao i učestale prateće aktivnosti.