620 novih radnih mesta u Zrenjaninu

Potpredsednica Vlade zadužena za privredu i regionalni razvoja Verica Kalanović uručila je Ugovore kompanijama Mekaplast i Drekslmajer koje će u Zrenjaninu otvoriti više od 620 novih radnih mesta.
Za pokretanje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika u Zrenjaninu, podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Siepe, u 14. krugu Programa za podsticaj direktnim investicijama, kompanije Mekaplast i Drekslmajer će ukupno investirati preko 13 miliona evra i u naredne tri godine zaposliti više od 600 radnika.

 


 Obe kompanije dobile su 5.000 evra podsticaja po novootvorenom radnom mestu.
Ministarka Kalanović je istakla da je u Zrenjaninu, u prethodnih pet gpodina, uloženo 62 miliona evra kroz podršku inestitorima, kao i da će dolaskom još dva sigurna investitorima taj grad imati sigurnu budućnost za još oko 600 porodica.
«Ova dva komponentaša u automobilskoj industriji kao svog osnovnog dobavljača u Srbiji vide Fijat automobile, a dovođenje te firme u Kragujevac jeste jedan od strateških projekata ove Vlade» navela je Kalanović.
Mekaplast  (Mecaplast Serbia) je francuska kompanija čija je osnovna delatnost proizvodnja delova i sistema za automobilsku industriju, a investicioni projekat u Srbiji predstavlja kupovinu i adaptaciju postojećih objekata na oko 3.200 kvadratnih metara i izgradnju novog proizvodnog pogona u Zrenjaninu na oko 2.400 kvadratnih metara, u kome će se proizvoditi plastični automobilski delovi. 

 


Tijeri Mani (Thierry Manni), vlasnik Mekaplasta, kaže da je projekat Mekaplast – Srbija ambiciozan projekat, ideja je da  ovde bude otvoreno 120 novih radnih mesta i ostvari obrt od 18 do 20 miliona evra, a predviđeno je investiranje od 15 miliona evra.
U Zrenjaninu će se proizvoditi celokupni asortiman plastičnih delova iz portfolia proizvoda
Mekaplast Grupe, a prema rečima Manija, glavni klijent Mekaplasta je Fijat koji im je ukazao poverenje, a ideja je da se ostvari poslovna saradnja sa Mercedesom, Fordom i Dačijom.
Direktor Drekslmajera (Draxlmaier) u Zrenjaninu Miro Vidojević rekao je da ta nemačka firma jedan je od najvećih proizvođača delova i sistema za  automobilsku industriju, a u Srbiji posluje od 2007. godine i u Zrenjaninu proizvodi kablovske komplete.
Kompanija je odlučila da proširi proizvodnju u Zrenjaninu. Ukupna investicija je 3 miliona i 200 hiljada evra, što će, pored sadašnjih 1.500, doprineti otvaranju još 506 novih radnih mesta.