Traži se rešenje za ''Banat - seme''

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov organizovao je u sredu, u sali Gradskog veća, sastanak kako bi se iznašlo rešenje za opstanak zrenjaninskog preduzeća "Banat-seme", jer je to, kako je rekao, od velikog značaja. To je, kaže, u interesu Grada, a od izuzetnog značaja i kada je u pitanju očuvanje radnih mesta. 
- Mi smo ozbiljan poljoprivredni kraj i "Banat seme" ne zaslužuje da ode i više ne postoji. Ovo je prilika da zajedno nešto učinimo – rekao je gradonačelnik.
O mogućim rešenjima razgovarali su predstavnici tog preduzeća, pokrajinski skretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada Borislav Kobiljski, kao i ovdašnji poljoprivrednici, poljoprivrednih preduzeća, ali i predstavnici sindikata.
Vasin je tom prilikom istakao, da je, ukoliko rešenja ne bude bilo, bankrot firme izvestan, ali da bi se zajedničkim naporima javnog i privatnog, konkretnije, Instituta i zemlje u posedu poljoprivrednika, ova semenarska kuća mogla spasiti.
To bi, rekao je, bio prvi takav slučaj u Srbiji, koji bi mogao biti primer za ubuduće.
 
 
 
Zapravo, ideja je da Institut bude taj koji će u nekoliko meseci uposliti "Banat seme", ali je za dalju realizaciju plana neophodno zasnivanje semenske proizvodnje i uključivanje ovdašnjih poljoprivrednika.  
Mišljenje poljoprivrednika o tome je pozitivno, ali navode da je za zasnivanje smenske proizvodnje potreban partner kome veruju, a poverenja, kažu, u Institut imaju.    
Vasin je ukazao da je ove nedelje trebalo biti održano ročište na kojem bi se odlučilo o tome hoće li "Banat seme" u bankrot ili u reorganizaciju, ali je dat rok od još 60 dana.
-Najveći poverilac je Razvojna banka Vojvodine, i ukoliko dođe do podnošenja plana reorganizacije, ona će biti podnosilac, a mi bi trebalo da znamo šta je cilj tog plana. Drago mi je što iz svih vaših diskusija niko nije rekao da ideja nije dobra – rekao je Vasin.     
Tom prilikom dogovoreno je da se sledeći susret sa konkretnijim predlozima, a kojem bi trebalo da prisustvuje i stečajni upravnik Dragan Božić održi za nedelju dana.
"Banat seme" je u stečaju od novembra prošle godine, a otvoren je po predlogu Razvojne banke Vojvodine, budući da je račun 31. oktobra bio u blokadi od 203,2 miliona dinara i da ta firma finansijske obaveze ne izmiruje 558 dana.