Veće uštede uz manje reklamacija

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, posetio je danas, zajedno sa predstavnicima Grada, JKP "Gradska toplana" Zrenjanin, gde je, sa Vladimirom Tešićem, direktorom ovog preduzeća, razgovarao o tome kako protiče grejna sezona, kao i o planovima za naredni period.
 
 
 
Vladimir Tešić je objasnio da su reklamacije građana glavno merilo uspešne ili neuspešne sezone, a da su se građani ove godine javljali uglavnom sa pritužbama na određene stanove ili čak samo na pojedine radijatore.
- Reklamacije su se, u odnosu na prethodne godine, znatno smanjile, a ono na šta su nam se žalili oni koji su nas zvali nam jasno govori o tome da nije u pitanju naša mreža, već unutrašnja instalacija, što nije pod našom ingerencijom. Takođe nam je bilo veoma bitno kolika je sigurnost u snabdevanju toplotnom energijom i naša merenja su pokazala da je isporučena dovoljna količina i da nije bilo prekida u isporukama – istakao je direktor JKP "Graska toplana" Zrenjanin, koji je dodao da su i značajno smanjeni gubici prilikom distribucije gasa, jer je do prošle sezone, kako je rekao, taj gubitak bio na nivou od sedam i po odsto, da bi se smanjio na četiri i po, što je otprilike milion kubika gasa.
Kako je rekao, ovom javnom komunalnom preduzeću predstoji sledeća faza, odnosno zamena i sanacija magistralnog vrelovoda.
- Novom kotlarnicom smo uspeli da napravimo efikasan ishod, a sledeće je da minimiziramo gubitke u distribuciji. Magistralni vrelovod je žila kucavica sistema, i od njega zavisi stabilnost snabdevanja toplotnom energijom. Ukoliko se desi havarija na ovom delu, ceo grad ostaje bez grejanja – napomenuo je Vladimir Tešić.
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, pohvalio je menadžment preduzeća, jer su radijatori ove zime topli.
-  Važno je i da edukativno objasnimo šta znači energetska efikasnost, koja u Srbiji nije još uvek na zavidnom nivou i zbog toga treba i dalje raditi na formiranju tela, pre svega agencije, po ugledu na onu u Novom Sadu, koja za cilj ima poboljšanje energetske efikasnosti, kako bi grad Zrenjanin bio na putu evropskih zemalja koje vode računa o ovom pitanju. Zbog toga u narednom periodu očekujem konkretne aktivnosti predstavnika zrenjaninske toplane, kao i predstavnika Gradske uprave u vezi sa ovim pitanjem – rekao je predsednik Skupštine grada Zrenjanina.