Rešava se problem nedostatka školske sale u Ečki

Jedan od gorućih problema u osnovnoj školi "Dr Aleksandar Sabovljev" u Ečki, nedostatak sale za fizičko vaspitanje, mogao bi uskoro biti rešen i na tome zajednički rade Grad i Pokrajina – saopštili su Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina i Bugar Marinel, direktor, prilikom današnjeg razgovora u ovoj školi. 
 
U poseti OŠ "Dr Aleksandar Sabovljev" boravio je i Vaš Tibor, član Gradskog veća, a tom prilikom predstavnici lokalne samouprave informisali su se i o aktuelnostima u ovoj školi u kojoj se nastava odvija dvojezično, na srpskom i rumunskom jeziku.
- Školu ove školske godine pohađa 313 učenika, od kojih 47 nastavu pohađa na rumunskom jeziku. Učenici postižu dobre rezultate u savladavanju gradiva, ali i u sportskim aktivnostima, uprkos činjenici da nastavu fizičkog, tokom zimskih meseci, izvode u neadekvatnom prostoru, u kom je moguće izvoditi samo pojedine gimnastičke vežbe, ali ne i igre loptom. To je moguće jedino na otvorenim terenima, kada je lepo vreme – navodi direktor Bugar i ističe da je sala za fizičko prioritet, ali da vremešna školska zgrada zahteva i druga obimnija ulaganja, s obzirom da je izgrađena još 1894. godine.
 
      
 
Zajednička je ocena da bi nova sala ne samo unapredila nastavu u školi, već i obezbedila da se deca i omladina u Ečki organizovano bave sportom. Upravo iz tih razloga razmatraju se mogućnosti na kom bi delu sadašnjeg školskog dvorišta sala bila izgrađena, o čemu je Marinel Bugar na licu mesta informisao predsednika zrenjaninske Skupštine Aleksandra Martona.
- Ečka je veliko prigradsko naselje, sa četiri hiljade stanovnika, i predstavlja jedno od većih sela na teritoriji Grada Zrenjanina. Škola u Ečki uspešna je obrazovna ustanova, a da bi dobijali kvalitetno obrazovanje, đaci moraju da imaju adekvatne uslove za rad. Pre nekoliko meseci započeta je finansijska konstrukcija u vezi sa projektom izgradnje sale za fizičko i mislim da će ova, kao i naredna, 2013. godina, biti godine u kojima će se konačno staviti tačka na probleme nedostatka fiskulturnih sala u selima na zrenjaninskoj teritoriji – istakao je Aleksandar Marton.