Посета Лукином Селу

Данас су Александар Мартон, председник Скупштине града и Тибор Ваш, члан Градског већа, обишли најмање село на територији града Зрењанина. Према последњем попису становништва, у овом селу живи свега 495 становника. Након изградње пута до Мужље, Лукино Село је постало скоро предграђе, како је изјавио председник Скупштине града, а то укључује специфичне проблеме и за њихово решавање неопходна је подршка локалне самоуправе.

 

 

Разлог данашње посете било је оснивање новог Савета месне заједнице пре месец дана. Први пут је жена, Ержебет Бакаи Сас, председавајућа Саветом. Обавестила је Мартона о њиховим кључним тренутним проблемима и могућим решењима.

 

Према председнику скупштине Александру Мартону, најважније питање за све, а то је требало учинити још 2011. године, јесте обнова неколико главних улица овог села. Како је извештено, радови који су заустављени требало би да се поново покрену и заврше. Већина становништва се бави производњом и поврћем. Такође је тим људима потребна подршка у образовању кроз обуке из њихове интересне области. За мала села, као што су Лукино Село, Михајлово или Јанков Мост, много је теже решити проблеме него за већа, као што су Елемир или Меленци, који имају око 4-5 хиљада становника.

 

     

 

Постоји још неколико питања којима је требало да се позабаве, како је рекла председавајућа Савета, Ержебет Бакаи Сас, попут капеле на гробљу, столарије на згради Дома културе, двојезичних информативних знакова, пошто је већина становништва мађарско.

 

Тешко је решити проблеме без финансијских средстава, тако да се Савет више окреће грантовима и позивима за финансијску подршку, него самофинансирању, јер је то мало село.