Брига о деци и младима са инвалидитетом

Градоначелник Зрењанина др Милета Михајлов и министар рада и социјалне политике Расим Љајић посетили су данас Дневни центар за децу и омладину са инвалидитетом "Алтернатива".

 

Министар Љајић нагласио је значај институција ове врсте јер чак 35 одсто њих нема контакт са родитељима, а 16 одсто родитеља посећује своју децу веома ретко.
- Циљ отварања ових центара је подршка и помоћ биолошким породицама деце са инвалидитетом, па зато снажно подржавамо изградњу и развој оваквих установа. Ова подршка укључује не само професионалну и образовну подршку већ и финансијска средства за локалне самоуправе. С друге стране, такође развијамо родитељство и постигли смо значајне резултате на том пољу, рекао је Љајић.

 

 

Градоначелник Михајлов је информисао да је досадашње искуство показало да Алтернатива функционише веома добро подсећајући да је отворено 2009. године и изграђен у оквиру Програма подршке социјалном старању, након потписивања Уговора између Министарства рада и Социјалне политике и града Зрењанина.
- Град води рачуна о овом центру, купљено је чак и посебно превозно средство за децу и родитеље - рекао је Михајлов.

 

Пре градње овог центра деца и млади са инвалидитетом нису имали одговарајућу установу у којој би боравили током дана, већ само новчану подршку за збрињавање.