Dan pobede - sećanje na žrtve fašizma

Širom Evrope danas se obeležava 67. godišnjica od pobede nad fašizmom i okončanja najtragičnijeg sukoba u istoriji čovečanstva, Drugog svetskog rata. Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom fašističke Nemačke, započelo je stvaranje savremene Evrope, čime  je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih odnosa na "Starom kontinentu".
 
Dan pobede obeležen je i u Zrenjaninu, polaganjem venaca na spomen-obeležja i evociranjem uspomena na događaje iz Drugog svetskog rata. Tradicionalno, obeležavanju ovog datuma prisustvuju i predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji, koji odaju počast borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje grada, oktobra 1944. godine. Njih 220 dalo je svoje živote za slobodu Zrenjanina, a njihovim senima, kraj spomen-kosturnice u parku na Bagljašu, poklonio se danas drugi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Konstantin Borisovič Nakićenović. Prethodno, za gosta je priređen prijem u Gradskoj kući, kom su prisustvovali predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i predstavnici Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Zrenjanina.
 
     
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine takođe je položio venac na spomen-obeležje na Bagljašu, a zajedno s zamenikom gradonačelnika Zrenjanina, Goranom Kaurićem i na spomenik Žarku Zrenjaninu.
 
Osim predstavnika Grada Zrenjanina i ambasade Ruske Federacije, venac na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici udruženja boraca naroodnooslobodilačkog rata i ratnih sukoba na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ratnih vojnih invalida, vojnih penzionera, Društva srpsko-ruskog prijateljstva i nekoliko političkih stranaka.
 
      
 
Govoreći o značaju obeležavanja ovog datuma, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić ističe da je reč o danu u kom je svet oslobođen od pošasti fašizma.
- Milioni ljudi položili su živote da bi se zaustavio fašizam, a u toj borbi učestvovali su i narodi sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Naša je obaveza da obeležavamo ovaj datum i ukazujemo na njegov značaj, najviše zbog pripadnika mlađih generacija koji se, najčešće zbog neznanja, okreću pojedinim oblicima fašističkih ideologija. To se mora sprečavati, između ostalog i na ovakav način i izuzetno sam zadovoljan što su danas ovde prisutni predstavnici mnogih društvenih organizacija – rekao je Goran Kaurić, na svečanosti kod spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.   
 
     
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i ovoga puta je ukazao na značaj antifašističke borbe i potrebu stalnog podsećanja na događaje iz Drugog svetskog rata, ali i na uzroke koji su do njega doveli.
- Bez te oslobodilačke borbe koju danas, nažalost, mnogi relativizuju, ne bi bilo ni nestanka nacizma i fašizma i ono što moram da istaknem jeste da ćemo mi, u lokalnoj samoupravi, uvek obeležavati ovaj datum. I ne samo 9. maj, već i sve druge datume koji su u vezi sa značajnim događajima iz Drugog svetskog rata. Ističemo i ovoga puta potrebu za većim angažmanom svih u Zrenjaninu, s ciljem podsećanja na ono što se dešavalo u tom ratu. Zrenjanin je pohvaljen kao grad koji obeležava i sve datume koji su u vezi sa Holokaustom i stradanjem Jevreja u Drugom svetskom ratu i baš zato apelujem i na druge sredine u Srbiji da krenu istim putem. Činjenica je da to zlo ne sme da se ponovi i moramo se uvek prisećati onih koji su dali svoje živote u borbi protiv nacizma i fašizma – istakao je Aleksandar Marton.