Do posla preko programa LAPZ-a

Na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja (LAPZ) za 2012. godinu u Gradu Zrenjaninu danas su potpisani ugovori između poslodavaca, nezaposlenih lica i Grada Zrenjanina za programe stručnog osposobljavanja pripravnika i stručne prakse.
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta mihajlov kaže da se na osnovu tog Plana i mišljenja Lokalnog saveta za zapošljavanje Gradska uprava Zrenjanina opredelila se za sledeće mere aktivne politike zapošljavanja: Program javnih radova, Program stručnog osposobvljavanja pripravnika, Program obavljanja stručne prakse, a sve to uzimajući u obzir s jedne strane potrebe lokalne zajednice, a s druge strane potrebe poslodavaca u Gradu Zrenjaninu.
Kako je rekao, kroz program javnih radova će biti angažovano ukupno 33 lica od kojih 12 kod poslodavca SGR Graditelj na uređenju gradskog prostora i 22 kod poslodavca Gerontološki centar kao gerontodomaćice. 
- Kroz Program stručne prakse biće angažovano ukupno 66 lica kod 23 poslodavca. Ta lica će u periodu od 6 do 12 meseci, u zavisnosti od njihove stručne spreme, biti osposobljeni da obavljaju poslove za koje su se školovali a pored naknada zarada na mesečnom nivou grad će za njih finansirati i polaganje stručnog ispita. Takođe, biće angažovano i 9 pripravnika kroz program stručnog osposobljavanja pripravnika – rekao je Mihajlov napominjući da je za sve ove mere aktivne politike zapošljavanja Grad Zrenjanin u 2012. godini izdvojio 15.300.000 dinara, a Pokrajinski sekretarijat za rad zapošljavanje i zravnopravnost polova je sufinansirao neke od ovih programa sa ukupno 5 miliona dinara.
 
 
Mihajlov je ukazao da je Grad Zrenjanin je potpisnik i Protokola o saradnji sa kompanijom NIS i pokrajinskim Sekretarijatom za rad zapošljavanje i ravnopravnost polova na osnovu kojeg će finansijski pomoći projekat radnog angažovanja pripravnika u kompaniji NIS gde će u narednih nekoliko nedelja takođe više desetina mladih Zrenjaninaca dobiti šansu za zasnivanje radnog odnosa.