Obeležen Dan Evrope

Povodom 9. maja, Dana Evrope, gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton organizovali su u Gradskoj kući prijem za Emila Varadija, prvog sekretara ambasade Republike Mađarske u Srbiji i Tomaša Kilianskog, glavnog savetnika za regionalni razvoj Programa 2 regionalnog društveno-ekonomskog razvoja u Srbiji.
 
 
Marton je tom prilikom istakao da svaki sastanak sa predstavnicima zemalja Evropske unije jeste važan, iz nebrojeno razloga, budući da su to zemlje, naši prvi susedi, i zemlje sa kojima sarađujemo.
- Evropska unija je dobro rešenje za Republiku Srbije i maločas u razgovoru smo se dotakli toga da se kod nas nedovoljno objašnjava šta je Evropska unija. Nisu to med i mleko, ali je to realno dobar sistem u koji treba ući i realno objasniti ljudima da on ima dobre i loše strane, svakako, mnogo više dobrih. Ono što je veoma važno za Grad Zrenjanin jeste da mi moramo nastaviti proces privlačenja stranih investitora, a njih je u našem gradu preko 95 odsto iz zemalja Evropske unije. To jesu najbogatije države sveta i sa njima treba nastaviti tu saradnju, a osnovni cilj je bolji život u Zrenjaninu i celoj državi i otvaranje novih radnih mesta što se mora nastaviti – rekao je Marton.
Emil Varadi istakao je, nakon prijema, da su utisci o našem gradu, u kojem je prvi put, pozitivni. On se dotakao i izbora naglašivši da su oni pokazali da Srbija nastavlja svoj put ka Evropskoj uniji.
- Moja zemlja je do sada davala podršku Srbiji, i tako će biti i ubuduće. Mi smatramo da smo bili među prvoborcima kada je reč o vašoj integraciji, jer, nama je u interesu da u našem susedstvu imamo područje koje ima zdravo razviće. Iskreno se nadam da će, vašim ulaskom u EU, granice među nama nestati, a radićemo i na tome da se naši iako već dobri ekonomski odnosi poboljšaju – rekao je Varadi.
 
 
Tomaš Kilianski čestitao je lokalnoj smaoupravi na svemu što je tokom nekoliko prethodnih godina uradila, u odnosu na to kakva je ekonomska i društvena situacija.
- Na današnjem sastanku razgovarali smo o tome kakve su pretnje i kakve prilike na putu Srbije u pristupanju EU. Takođe smo podelili iskustva Mađarske i Poljske, prepreke, pretnje i prilike koje čekaju i Srbiju – rekao je Kilianski, naglasivši da pristupanje EU nije samo proces koji se satsoji od pregovora Vlade sa parnerima iz Evropske unije, već kako će predstavnici Vlade objasniti značaj pristupanja.
Povodom Dana Evrope, u centru grada organizovana je "Otvorena ulica Evrope" i koncert učenika Muzičke škole "Josif Marinković" i orkestra "Arhaik" u Gradskoj bašti.