Санација и модернизација топлана

Председник Владе Србије Мирко Цветковић данас је представницима 18 градова и општина, укључујући град Зрењанин, уручио Уговоре о почетку примене даљинског грејања, што се ради у сарадњи са Владом Немачке.

 

 

У име Града Зрењанина уговоре су потписали градоначелник Зрењанина, др Милета Михјалов и директор „Градске топлане“, Владимир Тешић.
- Пре две године, Град Зрењанин је уложио значајна средства у нову котларницу која је обезбедила грејање за све наше грађане. Потписивање овог уговора о зајму значи и корак даље, односно реконструкцију магистралног цевовода за грејање који треба да почне наредне године, а очекује се да буде завршен за годину или две што ће обезбедити правилно грејање за све купце у следећих тридесет година - рекао је Михајлов.

 

Тешић је подсетио да трећа фаза Пројекта подразумева дораду котларнице и да је следећи корак део дистрибутивног система даљинског грејања.
- Котларница се већ показала као оправдана инвестиција с обзиром да су трошкови знатно нижи. У четвртој фази биће реконструисан дистрибутивни систем, што је неопходно јер губитак у том систему износи 40%, тј. два милиона м3 гаса који не допре до станова. Средства која добијамо од КфВ-а, као повољна кредитна средства биће утрошена за реконструкцију магистралног цевовода за грејање и одржавање најугроженијих тачака - објаснио је Тешић.

 

 

На церемонији у Влади Србије Цветковић је рекао да програм, који су финансирале владе Србије и Немачке и КфВ са 56,25 милиона евра, обухвата 20 општина и градова, додајући да ће Ниш и Краљево бити укључени када буду донели потребне одлуке .

 

Премијер Србије обавестио је да је немачка Развојна банка (КфВ) обезбедила кредит од 47 милиона евра за реконструкцију топлана, а Влада Србије 9,25 милиона евра.

 

Нагласио је да су услови зајма повољни и фиксна је 2,5% годишња каматна стопа, ради се о 12-годишњем зајму са грејс периодом од 4 године. Повољне камате, као што је речено, резултат су владе Немачке, јер је она дала гаранцију за кредит.

 

 

Уговоре, према којима је 51 милион евра пребачено на локалне самоуправе, данас су примили представници Новог Сада, Суботице, Крагујевца, Шапца, Чачка, Ваљева, Крушевца, Пирота, Бора, Лесковца, Трстеника, Јагодине, Новог Пазара, Књажевца, Рума, Бачке Паланке и Неготина.

 

Цветковић је истакао да би резултат Пројекта био милион грађана Србије који би добили боље грејање. По завршетку четврте фазе биће решен проблем техничког капацитета топлана, смањење емисије загађујућих гасова као и губитак грејне енергије. Вредност ове три фазе процењује се на 63 милиона евра.

 

Заменик амбасадора Немачке Ханс Улрицх Суедбецк похвалио је ово, како је рекао, добрим примером успешне сарадње.

 

Director of KfW Office, Juergen Welsch, reminded that the Contract for the fourth phase of this Project was signed by the Government of Serbian and the Bank in September 2011.
 

 

As he reported, engineers have been working on plan preparations, procurement will be opened in automn, and the works on distant heating system will start the next spring.