Специјално возило за параплегичаре Баната

Влада Јапана јуче је у Новом Саду поклонила Удружењу параплегичара Баната посебно возило намењено особама са инвалидитетом. Ово је једно од два возила која вреде 25 хиљада евра, а друго је поклоњено Удружењу параплегичара Срема. Кључеве им је уручио амбасадор Јапана у Републици Србији Тосио Тсунозаки, а у име Удружења Баната кључеве је примио председник Удружења, Горан Перлић.

 

 

Амбасадор Тсунозаки нагласио је да је социјална заштита један од главних сектора јапанске подршке грађанима Републике Србије, упркос томе што је и сам Јапан наишао на тешкоће као последицу прошлогодишњег разорног земљотреса. Ова донација, рекао је амбасадор, помоћи ће особама с инвалидитетом да се лакше интегришу у заједницу, изразивши наду да ће односи две земље и нација напредовати даље.

 

Горан Перлић, председник Удружења од око 30 чланова, објаснио је да ови инвалиди не могу да користе градски превоз и да ће возило решити ове проблеме.

 

У име града Зрењанин, Златана Анкић, чланица Градског већа, задужена за спорт и омладину, захвалила се Јапану на донацији.

 

      

 

Церемонији су присуствовали и представници Удружења параплегичара Војводине и Министарства за рад и социјалну политику Републике Србије, локалне самоуправе и Удружења Срем. Влада Јапана финансијски подржава реализацију пројекта која ће допринети економском и социјалном развоју Србије. Главно поље интереса су животна средина и социјална заштита. До сада је у Србији 145 сличних донација реализовано од 1999. године.