Pijačni prodavci traže pomoć lokalne samouprave

JKP "Pijace i parkinzi" u Zrenjaninu traži od lokalne samouprave da im odobri povećanje cena zakupnina pijačnih tezgi za deset posto. S druge strane, prodavci i zakupci na centralnoj gradskoj pijaci, koji su se za pomoć obratili i lokalnoj samoupravi, tvrde da je i dosadašnja cena previsoka. Tim povodom sa prodavcima i menadžmentom tog preduzeća razgovarao je zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić.
 
 
U razgovoru s njim prodavci su istakli da su tezge koje zakupljuju preskupe, posebno imajući u vidu slab promet i mali broj kupaca.
- Jedna standardna tezga dužine dva metra mesečno košta 7.000 dinara. Kada se dodaju sve obaveze koje moraš da daš državi, treba ti ukupno 17. 000 dinara da bi namirio sve mesečne dažbine. A ima meseci kada zaradimo svega 25.000 ukupno. Šta onda ostane kao zarada –  rekao je pijačni prodavac Miladin Stupar. On tvrdi da se za pare koje plaćaju zakupci na pijaci mogu naći manji lokali u gradu, sa daleko boljim uslovima, u kojima se trgovci ne smrzavaju zimi. 
 
 
Prodavac Božo Labus koji je na zrenjaninskoj pijaci već 19 godina kaže da zakupci nemaju samo trošak iznajmljenih tezgi, već plaćaju i parking, korišćenje toaleta i neke druge usluge. 
Iz pijačne uprave ističu da razumeju probleme zakupaca, ali i da su zahtevi za nove cene skromni.  
-Tri godine unazad mi smo podnosili zahteve lokalnoj smoupravi za povećanje zakupa na pijaci, samo za procenat inflacije, ali je to uvek odlagano. Kao preduzeće nalazimo se u nezgodnoj poziciji, jer nama je zadatak da punimo budžet, a osnovni način je kroz naplatu zakupa rentiranje tezgi. Novi cenovnik koji smo predložili je u okviru zakonskih mogućnosti, ali je problem što su zakupci nezadovoljni i sadašnjim cenama, posebno u zimskom periodu. Oni su podneli zahtev za smanjenje cena, što je njihov interes, a kako će odlučiti lokalna smouprava, videćemo – kaže pomoćnik direktora Živadinović, koji tvrdi da je saradnja sa zakupcima, i pored svih problema, obostrano korektna. 
 
 
Na centralnoj zrenjaninskoj pijaci, inače, ima oko 500 tezgi, čija je popunjenost oko 90 posto, i 22 izdata lokala, dok je samo jedan u postupku licitacije za zakup. Živadinović ističe da bi njihovi zakupci prvo trebali da traže razgovore sa pijačnom upravom, a tek onda sa lokalnom samoupravom. 
Zamenik gradonačelnika je rekao da će lokalna samouprava tražiti najbolje rešenje, ono  koje bi bilo zadovoljavajuće za sve.
- Prodavci se žale na previsoke cene zakupa, a s druge strane ovo komunalno preduzeće žali se da tri godine cene nisu povećavane. Ovde sam da u neposrednom razgovoru vidim koji su konkretno problemi i postoji li način za njihovo rešavanje i izađe u susret željama prodavaca da ostanu ovde, rade, zarađuju i privređuju – rekao je Janjić.