Gradonačelnik u Temišvaru: Begej i vode - resursi koji spajaju

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, boravili su danas u Temišvaru i tom prilikom obavili niz razgovora s predstavnicima Konzulata Republike Srbije u ovom gradu, Saveta županije Timiš, preduzetnicima iz oblasti agroindustrije-ribarstva i članovima projektnog tima zaduženim za projekte prekogranične saradnje u vezi sa regulacijom reke Begej i njenog priobalja. 
 
Tokom susreta u Generalnom konzulatu Republike Srbije, generalni konzul Lazar Manojlović upoznao je gradonačelnika Zrenjanina sa namerama našeg konzularnog predstavništva u Rumuniji da se aktivnije uključi u procese dovođenja investitora u Srbiju. S obzirom na blizinu i atraktivnost Zrenjanina za strana ulaganja, konzul Manojlović najavio je mogućnost da pojedini zainteresovani investitori prednost daju upravo našoj sredini.
 - U zastupanju državnih interesa Republike Srbije, jedna od naših obaveza je da se što više angažujemo na porastu zapošljavanja, a kada ljudi imaju posao onda je lakše zadovoljiti i potrebe u zdravstvu, obrazovanju, kulturi i drugim oblastima – istakao je konzul Manojlović.
 
      
 
Delegacija Grada Zrenjanina sastala se i sa visokim predstavnicima Saveta županije Timiš – predsednikom Titu Božinom i savetnikom predsednika Bota Viorelom. Titu Božin je pohvalio prekograničnu saradnju koja se godinama uspešno razvija sa Srbijom i u tom kontekstu podvukao značaj koji za dve zemlje ima korišćenje fondova EU u cilju realizacije segmenata Globalne strategije za Dunav, otvarajući neslućene perspektive dobrog, pre svega ekološki korisnog razvoja za jednu i drugu stranu u brojnim projektima. Učesnike sastanka pozdravio je i generalni konzul, naglasivši značaj koji Republika Srbija pridaje uspešnoj realizaciji prekograničnih projekata sa prijateljskom Rumunijom.
 
     
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, istakao je važnost dobre koordinacije i uspešnog nastavka zajedničkih prekograničnih projekata, posebno onih u okviru Globalne strategije EU za Dunav, među kojima reka Begej zauzima veoma važno mesto. On je upoznao domaćine s podatkom da teritorija Grada Zrenjanina u dužini od nekoliko kilometara izlazi na Dunav, a da donji sliv Begeja, uključujući i ušće, u potpunosti pripada Gradu Zrenjaninu. 
- Rumunska strana izvršila je radove na čišćenju Begeja, dok je s naše strane on sve manje plovan i dubina mulja varira od 4 do čak 12 metara. Ekonomska kriza poslednjih godina, iako je na ovu oblast delovala čak i pozitivno – smanjujući dinamiku zagađenja – ne može biti opravdanje da u narednom periodu ne preduzmemo ono što je neophodno, pre svega, da izgradimo centralni prečistač za opštine u slivu Begeja – istakao je gradonačelnik Bošnjak i dodao da se radi o strateškom projektu ne samo za Grad Zrenjanin i srednji Banat, već i za Republiku Srbiju. 
 
   
 
- U tom cilju razgovarali smo danas i o projektima poribljavanja Begeja i izgradnje biciklističke staze uz reku, od Zrenjanina do Temišvara, koja je već započeta i konstatovali da od reke koja nas spaja moramo imati i ekonomsku i ekološku korist. Voda je resurs budućnosti, a dve administracije - temišvarska i  naša - imaju zadatak da u tu svrhu iskoriste što više sredstava iz evropskih fondova – rezimira jučerašnju posetu gradonačelnik Zrenjanina.
 
- Dogovorili smo se da u roku od mesec dana upriličimo sastanak projektnih timova s obe strane, u cilju razmatranja mogućnosti izrade novih IPA projekata prekogranične saradnje. Nadamo se da će biti mogućnosti da za određena sredstva kokurišemo i u okviru Dunavske strategije, s obzirom na položaj Grada Zrenjanina u oblasti Podunavlja. Razgovarali smo i o mogućnostima čišćenja Bagljaškog kanala u  samom Zrenjaninu, velikog ekološkog problema, koji neposredno utiče i na stanje u  Begeju   – dodaje pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Duško Radišić.
 
     
 
Inicijativu za razgovore u Temišvaru pokrenuli su ugledni profesor tamošnjeg univerziteta, dr Dorel Lazu, ujedno i predsednik "Asocijacije za jesetru Banat", a prihvatili, s entuzijazmom i značajnim očekivanjima, Savet županije Timiš i Grad Zrenjanin. Profesor Lazu omogućio je zrenjaninskoj delegaciji da se upozna i s  jednom značajnom investicijom, finansiranom sredstvima evropske unije – izgradnjom velike farme za uzgoj ribe jesetre, u mestu Đarmati, nadomak Temišvara. O investiciji, vrednoj oko 10 miliona evra, goste iz Zrenjanina upoznao je vlasnik preduzeća NIMB iz Temišvara, koje realizuje ova projekat, Žerald Bušerd, ujedno i potpredsednik "Asocijacije za jesetru Banat", organizacije koja se aktivno bavi rešavanjem ekoloških problema i unapređenjem ribarstva.