Ambasador Francuske otvorio izložbu ''Lekcije Marije Kiri''

Njegova ekselencija, Fransoa Ksavije Denio, ambasador Francuske u Srbiji, otvorio je u petak uveče izložbu "Lekcije Marije Kiri", postavljenu u holu Kulturnog centra Zrenjanina. Prethodno, za njega je priređen prijem u Gradskoj kući, kom su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture, obrazovanja i verskih zajednica, Dubravka Bulovan Bengin i direktor Kulturnog centra Zrenjanina, Goran Marinković.
 
    
 
Ambasador Francuske čest je gost našeg grada i boravio je u njemu različitim povodima u prethodnom periodu, a sada ga je prvi put primio gradonačelnik Bošnjak.
 - Povod za moj današnji boravak u Zrenjaninu jeste otvaranje izložbe posevećene, pre svega, pedagoškom radu Marije Kiri, a podržane i od francuske i od srpske vlade. Ovu izložbu imali su već priliku da vide u Beogradu, Subotici, a nakon Zrenjanina i u Nišu. Imamo sreću da u Zrenjaninu rade izuzetni profesori Jokić i gospođa Tankosić, koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta. Saradnja Srbije i Francuske na polju kulture i nauke je jako dobra i ovo je jedan od takvih primera, koji upravo potvrđuje važnost i značaj saradnje – rekao je ambasador Fransoa Ksavije Denio. 
 
   
 
Otvarajući izložbu posvećenu velikoj francuskoj naučnici poljskog porekla, ambasador Francuske podsetio je da je ona jedina žena koja je dva puta dobila Nobelovu nagradu, prva žena u istoriji s titulom doktora fizike i prva žena profesor na čuvenom pariskom univerzitetu, Sorboni, a da je njen uspeh posebno značajan ako se zna kakvim je teškim životom živela u detinjstvu i mladosti. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina rekao je da mu je zadovoljstvo da ugosti ambasadora koji naš grad posećuje, između ostalog, i zbog nekih svojih ličnih afiniteta.
- Ti afiniteti, koje i mi u Zrenjaninu negujemo, vezani su za kulturu, ali i mačevalački sport i prilikom jedne od prethodnih poseta, ambasador je posetio i mačevalački klub "Omladinac". Povod za drugu njegovu posetu bio je obilazak fabrike "Mlekoprodukt", čiji je većinski vlasnik francuska kompanija "Bongren". Sada je prvi put u Zrenjaninu tokom mog mandata i potrudićemo se da kontinuitet naše dobre dosadašnje saradnje sa Ambasadom Francuske, pre svega, ali i ambasadorom lično, bude nastavljen – istakao je gradonačelnik Zrenjanina.   
 
   
 
Izložbu "Lekcije Marije Kiri" Kulturni centar Zrenjanina organizovao je u saradnji s Francuskim kulturnim centrom u Beogradu, a sama postavka nudi više sadržaja – panoe sa fotografijama i informacijama o znamenitoj naučnici, dokumentarni film o njenom istraživanju, a na otvaranju izložbe, učenici OŠ "Jovan Cvijić", zajedno sa posetiocima, izvodili su eksperimente Marije Kiri namenjene deci predškolskog i nižeg školskog uzrasta. Zaslužna za ovo praktično popularisanje nauke bila je profesorka fizike u ovoj zrenjaninskoj školi, Biljana Tankosić, a u eksperimentalnom delu izložbe učestvovali su i učenici III-1 razreda, učiteljice Zdenke Luković. 
 
    
 
Izložba, dakle, predstavlja Mariju Kiri ne samo kao dobitnicu dve Nobelove nagrade za naučni rad, već i kao vrsnog pedagoga, koja je eksperimente demonstrirala svojoj i deci svojih prijatelja, upoznajući ih, tako, s naukom već od najranijeg uzrasta.  
 
Izložba u Kulturnom centru otvorena je do 25. aprila.