Otvorena policijska ispostava u Aradcu

U prisustvu čelnika Srednjebanatskog upravnog okruga, lokalne samouprave,  Policijske uprave Zrenjanin i predstavnika Mesne zajednice Aradac, u ovom mestu danas je počela s radom policijska ispostava. Zajednička je konstatacija prisutnih da je do ovog koraka došlo ne zbog povećanja kriminaliteta ili ugroženosti stanovništva po bilo kojoj osnovi, već, pre svega, zbog prevencije i nastojanja da se meštani u svim naseljenim mestima na teritoriji Grada Zrenjanina osećaju sigurnije.
 
 
Kako je objasnio Bojan Marković, načelnik Policijske uprave u Zrenjaninu, policijska ispostava Aradac teritorijalno pripada policijskom odeljenju u gradskom naselju "Bagljaš".
- Ovo bi, praktično, bila kancelarija koja funkcioniše u sklopu tog odeljenja. Njena glavna namena je da građani mogu da ostvare kontakt s policijom, kako da se informišu o nekim bitnim stvarima, tako i da ostvare svoja prava ili prijave neko krivično delo. Građani će znati kada je policija u selu, što se tiče administrativnog dela, a mi ćemo, otvaranjem kancelarije, omogućiti i našoj službi kvalitetniji rad. Obećali smo da ćemo, u narednom periodu, biti ovde prisutni i tokom noći. Aradac nismo odabrali zbog neke naročite ugroženosti, jer on može biti "pokriven" i iz samog grada, već smo odgovorili na inicijativu iz mesne zajednice. Broj policajaca ćemo određivati po potrebi i svi koji su na raspolaganju u odeljenju na Bagljašu, su na raspolaganju i ovde – rekao je Marković.
 
 
Načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga, Dušan Šijan, rekao je da je do otvaranja policijske ispostave, u okviru zgrade mesne zajednice, došlo na inicijativu novog saziva Saveta mesne zajednice.
- Stanovništvo je izrazilo želju za prisustvom policije radi preventivnog delovanja i mi smo to prihvatili kao deo stvaranja mreže, u cilju obezbeđivanja sigurnosti građana i imovine na celoj teritoriji Srednjebanatskog okruga i lokalne samouprave. To je, praktično, deo mehanizma kojim nastojimo da obezbedimo sistemski uređeno društvo – rekao je Šijan.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, naveo je da je Aradac dobar primer kako lokalna samouprava, Grad Zrenjanin, Okrug i predstavnici MUP mogu da započnu rešavanje određenih problema u nekoj mesnoj zajednici
- Karakteristika Aradca je ta njegova geografska blizina gradu i upravo je bila privlačna meta za razne ljude sklone kriminalu. Otvaranje policijske ispostave omogućiće da se problemi što operativnije rešavaju. Mi smo nekim minimalnim ulaganjima pomogli da se uredi ovaj prostor, okreči i opremi u relativno kratkom roku od mesec dana, i nadamo se da će ovaj potez dovesti do rezultata, odnosno rešavanja problema tamo gde se oni i stvaraju – istakao je Bošnjak i dodao da Aradac, kao multietnička sredina, treba da ima fokus na bezbednosti, što će biti prioritet i u svim ostalim mesnim zajednicama. 
 
 
Nikola Josimov, presednik Saveta MZ Aradac, istakao je da je otvaranje policijske ispostave značajno, posebno iz razloga što je selo mešovita nacionalna sredina.
- Ovde će ljudi moći i da iznose neke svoje probleme, koji se tiču bezbednosti, ali i da prijave neka krivićna dela, uglavnom krađe male vrednosti koja su, do sada, zbog nemogućnosti meštana da to učine, ostajala neevidentirana, samim tim i bez mogućnosti da budu rešena. U selu je dosta staračkih domaćinstava, koja nisu imala rešenja do sada za neke krađe koje su se desile i ovo je sada jedan od načina da takvih problema više ne bude.