Pregovori sindikata zaposlenih sa čelnicima Gradske uprave

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak izrazio je spremnost da učestvuje u rešavanju problema izazvanog smanjenjem plata zaposlenima u Gradskoj upravi Zrenjanina sa nižom i srednjom stručnom spremom, saopšteno je posle sastanka predstavnika oba sindikata zaposlenih sa čelnicima Gradske uprave.
 
 
 
Ovom sastanku su prisustvovali i potpredsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Ranko Hrnjaz, predsednica Samostalnog sindikata Gradske uprave Milica Subotin i predsednik Nezavisnog sindikata Željko Tornjanski.
- Dogovorili smo se da je potrebno još nekoliko dana kako bi se razmotrile sve mogućnosti i konsultovala republička ministarstva. Na predlog gradonačelnika, sledeći sastanak zakazan je za 23. april, kada će se razgovarati i o predlogu kolektivnog ugovora, koji bi generalno trebalo da reguliše sva pitanja u vezi zaštite prava i socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih u Gradskoj upravi – saopštio je Tornjanski i poručio da da se ne sme dozvoliti da radnicima sa najnižom stručnom spremom plate budu umanjene za 5.000 do 6.000 dinara, što se sada dogodilo.
 
 
Oba sindikata smatraju da to predstavlja ozbiljan udar na kućne budžete navedene kategorije zaposlenih i to naročito onih čija su primanja opterećena kreditima. Sindikalci ističu da u budžetu grada postoje odvojena finansijska sredstva za ove namene i da je samo potrebno na osnovu iskustava iz drugih gradova i opština pronaći odgovarajući model kako vratiti stare zarade.
 
Zaposlenima u Gradskoj upravi sa nižom i srednjom stručnom spremom martovske plate umanjene su za 20 odsto. Taj procenat do sada im je isplaćivan kroz takozvanu "treću listu", odnosno kroz socijalna davanja. Ali, državni revizor je primetio da to nije u skladu sa zakonom i zato su nadležni ukinuli pomenuta davanja. Tako se došlo do gotovo apsurdne situacije da su umanjene plate samo onima kojima su već niske, pa je jedan deo njih, praktično, ostao na "minimalcu", ne većem od 20 hiljada dinara.