Prijemi za košarkašice ŽKK ''Proleter'' i rukometašice OŠ ''Servo Mihalj''

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i članica Gradskog veća Zlatana Ankić primili su danas članice zrenjaninskog ŽKK Proleter, koje su prošlog vikenda trijumfovale na finalnom turniru prvenstva Vojvodine u konkurenciji mlađih pionirki, igračica rođenih 2000. godine i mlađih. One su postale prvakinje pokrajine u sezoni 2012/13 bez poraza, nakon tri pobede na finalnom turniru i osam pobeda u ligaškom takmičenju, u konkurenciji 12 ekipa iz cele Vojvodine. U uzbudljivom finalu, odigranom 7. aprila u sportskoj dvorani u Srbobranu, ŽKK "Proleter" je savladao ekipu vodeće novosadske škole košarke, ŽKK "Marija Veger", rezultatom 58:55.
 
   
 
Osim titule najbolje ekipe, članica "Proletera" Sofija Olić proglašena je za najbolju igračicu, dok je Marko Marinkov, strateg "Proletera", poneo zvanje najuspešnijeg trenera. O uspehu svojih igračica Marinkov kaže:
- U ovoj ekipi ima i igračica mlađih godinu, dve od uzrasta u kom su se takmičile i one se, s velikim uspehom, nadmeću i protiv viših i snažnijih igračica. Presudilo je, verovatno, neko zajedništvo, drugarstvo i energija koju ove devojčice ispoljavaju i van košarkaškog terena, družeći se međusobno. Neke od ovih naših igračica nastupiće naredne nedelje u Boru, na državnom prvenstvu za igračice rođene 1998. godine, gde će nastupiti osam najboljih ekipa iz cele Srbije. Znatno smo mlađa ekipa od ostalih, ali daćemo sigurno sve od sve, pa ćemo videti za koliko će to biti dovoljno – kaže Marinkov i dodaje da u klubu trenutno trenira oko pedeset devojčica koje se takmiče u četiri kategorije – pionirke, mlađe pionirke, mini-basket i početnice.
 
   
 
Najbolja igračica u ovoj ekipi, Sofija Olić, košarku je počela da trenira s dečacima.
- Bila sam tamo jedina devojčica i bilo je naporno, s obzirom da su svi bili jači od mene i kada sam kasnije počela da treniram s devojčicama, bilo je puno lakše. Košarku treniram oko šest godina, a na ovom turniru proglašena sam za najbolju igračicu zahvaljujući tome što sam postigla najviše koševa, ali to sigurno ne bih uspela bez dobre igre celog tima – skromno ističe Sofija Olić. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, ocenio je prijem kao dobru priliku da se grad zahvali devojčicama ŽKK "Proleter" na lepom uspehu i osvajanju titule najbolje ekipe u Vojvodini.
 - Ovoga puta su ime našeg grada na pobedničku poziciju stavile ove devojčice, učenice od četvrtog do šestog razreda zrenjaninskih osnovnih škola. Čestitam im na uspehu i ozbiljnom radu u ovom košarkaškom klubu, ali i pozivam sve prijatelje i ljubitelje sporta da mu pomognu, kako bi ova generacija mogla da nastavi sa uspesima i na narednim takmičenjima – istakao je gradonačelnik Bošnjak.
 
U zrenjaninskoj Gradskoj kući danas je organizovan prijem za još jednu uspešnu sportsku ekipu. Članovi Gradskog veća grada Zrenjanina, Zlatana Ankić i Dragiša Albulj, upriličili su prijem za rukometašice OŠ "Servo Mihalj" iz Mužlje, koje su nedavno osvojile prvo mesto na školskom opštinskom takmičenju u ovom sportu. One su do trijumfa i plasmana na okružno takmičenje stigle nakon tri ubedljive pobede u konkurenciji osam ekipa. Tako su na najbolji mogući način potvrdile kvalitet rada i talenat, koji se, tradicionalno, u ovoj sredini neguje oko ŽRK "Lehel", a pojedine devojčice iz ove ekipe rukomet treniraju i u ŽRK "Proleter" i nastupaju u znatno starijoj konkurenciji. 
- Ove devojčice pokazale su da se, u okviru školskih aktivnosti, mogu uspešno baviti i sportom i mi želimo, između ostalog i ovakvim prijemom, da im damo podstreka u tome – poručila je članica Gradskog veća zadužena za resor sporta i omladine, Zlatana Ankić.
 
   
 
Profesor u školi "Servo Mihalj" i trener ove ekipe, Miroslav Vladić, kaže da je ekipa sastavljena od učenica svih viših razreda, od petog do osmog.
- Kroz ovakva školska takmičenja devojke sazrevaju kao sportistkinje i od njih postaju kasnije i prvoligaške igračice u ovom sportu – istakao je on i dodao da se ekipa vredno priprema za okružno takmičenje koje će, takođe, biti održano u Zrenjaninu i na kom će, uz devojčice iz Mužlje, nastupiti najuspešnije ekipe iz opština Sečanj, Novi Bečej, Žitište.
 
   
 
Kapiten ekipe i najefikasnija igračica, sa čak 21 postignutim pogotkom na tri utakmice, je Angela Mesaroš.
- Igrale smo na turniru timski, sarađivale smo i uspele da dostignemo do pobede. Drago nam je što smo ove godine uspele to što nismo u prethodnoj. Ja, lično, rukomet treniram tri godine, igram u prvoj postavi "Proletera", na mestu desnog beka – kaže talentovana igračica i učenica OŠ "Servo Mihalj".