Problem oko zemlje u Čenti: suprotstavljene strane na ulazu u njive, traži se moguće rešenje

Suprotstavljene strane koje, svaka ponaosob, ističu da polažu pravo na korišćenje obradivog zemljišta u Čenti, danas su se ponovo okupile pred ulazom u sporne njive. U njivama i oko njih razmeštena je dvobojna poljoprivredna mehanizacija – traktore crvene boje dovezli su zemljoradnici koji su pravo na korišćenje zemlje stekli nakon licitacije, dok su plavim traktorima u njive ušli zemljoradnici zaposleni u beogradskoj poljoprivrednoj korporaciji PKB, koji ističu da je zemlja njihova, s obzirom da je decenijama obrađuju i da nije smela biti predmet licitacije.
 
 
Prisutni su i pripadnici patrole zrenjaninske policije, koji upozoravaju obe strane da problem pokušaju da reše bez sukobljavanja, a u prepodnevnim časovima sa zemljoradnicima i predstavnicima PKB su razgovarali i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, kao i šef Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave Zrenjanin, Stojan Kralj. On je podsetio da je Privredni sud u Zrenjaninu odbacio tužbu PKB, odnosno da je presudio da su Republika Srbija i Grad Zrenjanin po zakonu raspisali licitaciju i izdali u zakup oko 800 hektara oranica, koje je više decenija, sve do prošle godine, obrađivao PKB.
 
   
 
Gradonačelnik Bošnjak izrazio je žaljenje zbog ovakvog razvoja situacije, jer se na obe strane nalaze meštani Čente, naši sugrađani, i nikome nije u interesu, u krajnjem slučaju ni po zakonu, da njive ove sezone ostanu neobrađene. 
- Svi agrorokovi ističu, a nažalost, pomeranja sa "mrtve tačke" nema i ispalo je da ko pre dođe do ove zemlje, počinje da radi. Pokušaćemo da od Vlade Republike Srbije dobijemo neku odluku koja će, nažalost, jednu od ovih strana ostaviti van poseda zemlje, a koja će to strana biti odlučiće neko ko nije na ovom mestu. Nadam se da ćemo ovu situaciju prevazići u najvećoj meri, bar u ovoj godini, da bismo mogli lakše i sigurnije da isplaniramo proizvodnju na ovoj teritoriji. Pitanje državine, vlasništva, sporazuma koje ima su argumenti od strane PKB, dok je s druge strane, Grad Zrenjanin prinuđen da sprovede program za 2012. godinu koji je odobren uz sve potrebne potpise, papire i uplate od strane poljoprivrednika koje takođe ne možemo da ignorišemo. Zaista bih želeo da ovo ne dobije nikakvu, ni političku crtu, a kamoli neku crtu nasilja i da dođemo do nekog rešenja koje će biti u skladu sa zakonom – istakao je Bošnjak.
 
   
 
Podsećamo, Privredni sud u Zrenjaninu doneo je početkom meseca rešenje kojim je odbijena tužba PKB-a protiv grada Zrenjanina i Republike Srbije zbog navodnog ometanja državine. Ova korporacija tvrdi da su zrenjaninska lokalna samouprava, izdavajući u zakup spornih 1.500 hektara njiva u katastarskim opštinama Čenta i Perlez, a Republika dajući saglasnost da to učini, sprečili PKB da neometano obavlja poslove na poljoprivrednom zemljištu koje je obrađivala decenijama unazad. Zato je PKB u tužbenom zahtevu zatražio da sud spreči dalje ometanje korišćenja ovih oranica u državnom vlasništvu. Ali, ni posle ovakvog sudskog rešenja, radnici beogradske korporacije nisu dozvolili novim zakupcima da uđu u posede.
 
Zaposleni u PKB su, takođe, krajem marta protestvovali ispred Vlade Srbije, zbog, kako su naveli, "nezakonitog izdavanja zemljišta na teritoriji Čente u zakup", tražeći poništenje sporne odluke.

 
 
Da li će i ko preseći ovaj "Gordijev čvor" ostaje da se vidi, ali vreme nikako ne ide u prilog tome. Optimalni rokovi za obradu zemlje su na izmaku i bukvalno su dani u pitanju da li će od sporne zemlje uopšte bilo ko imati koristi ovog leta, a od takvog scenarija plaše se i svi koji su i današnje sunčano prepodne, umesto u radu, proveli u međusobnom ubeđivanju ko je ili nije u pravu.