Janjić: ''U narednom periodu Zrenjanin će biti veliko gradilište''

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Čedomir Janjić i direkor JKP "Gradska toplana", Aleksandar Starčević, obišli su danas radove na rekonstrukciji toplovodne mreže u Pančevačkoj ulici, delu kod naselja "4. jul" i konstatovali da se radovi odvijaju planiranom dinamikom. Zamenik gradonačelnika rekao je da je ovo preduzeće, tokom letnje sezone, aktiviralo tri velika gradilišta u gradu – u naselju "Bagljaš", Gimnazijskoj i Pančevačkoj ulici – i da će, završetkom ovih radova, gubici pri isporuci toplotne energije biti znatno smanjeni.
 
   
 
"Deo koji se radi biće završen do početka grejne sezone, a na proleće se radovi nastavljaju. U pitanju su velike investicije, a Gradska uprava uspela je, svojim angažovanjem, za svega četiri dana da obezbedi građevinsku dozvolu za izvođenje radova. Menjaju se cevi na toplovodu, a ovde se najbolje vidi kakve cevi se vade, a kakve stavljaju. Lično sam prezadovoljan radovima koji su ovih dana intenzivirani, a u narednom periodu Zrenjanin će biti veliko gradilište", ističe Janjić i dodaje da će Gimnazijska ulica, po završetku radova, dobiti potpuno novi, reprezentativan izgled, primereno ulici koja je najbliža centralnoj pešačkoj zoni.   
 
 
Direkor JKP "Gradska toplana", Aleksandar Starčević pojašnjava da su u toku radovi na rekonstrukciji magistralnog vrelovoda DN-600 i DN-500, sredstvima obezbeđenim iz kredita nemačke razvojne banke, u iznosu od 2,3 miliona evra.
"Prva faza ovih radova obuhvatiće potez do raskrsnice ulica Save Tekelije i Jug Bogdana i planiramo da ovu deonicu završimo do 15. septembra, kako bismo nesmetano započeli punjenje sistema i pripremu za novu grejnu sezonu. Obaveza nam je da sezonu 1. oktobra dočekamo spremni, jer ako spoljni uslovi to budu zahtevali, moramo startovati i pre 15. oktobra, kada je zvaničan početak grejne sezone", kaže Starčević i dodaje da je do sada, ove godine, obavljena rekonstrukcija u gradu u dužini od oko dva kilometra, za šta je ranije bilo potrebno dve do tri godine. 
 
   
 
"Intenzivirali smo investicije jer smo svesni da, prelaskom na tarifni sistem i plaćanje po utrošenoj energiji, građani ne žele da plaćaju trošak gubitaka koji postoji u sistemu. Ovom rekonstrukcijom dobijamo potpuno nov magistralni vod i zaokružujemo celine kao što su naselja "4. juli", "Rade Končara", "Bagljaš" bez dela Ulice Junaka Milana Tepića, tako da nam u nekom narednom periodu predstoji još rekonstrukcija u naseljima "Đuro Đaković", "Brigadira Ristića", "Ruža Šulman", čime bi se toplovod u potpunosti obnovio i bio u funkciji nekih dvadesetak-tridesetak godina, koliko je radni vek novih cevi."
 
Starčević se zahvalio lokalnoj samoupravi koja je građevinsku dozvolu za ove radove obezbedila u rekordnom roku, za svega četiri dana, što nije uspela ni jedna druga toplana u Srbiji.  On se osvrnuo i na dugovanja prema "Gradskoj toplani" i pomenuo da je naplata potraživanja u minulom periodu opala za sedam odsto. Ukupna dugovanja građana i privrede za grejanje iznose preko 250 miliona dinara.
 
"Među dužnicima je 300 pojedinaca koju duguje 78 miliona dinara i to su uglavnom domaćinstva. Ovih dana ćemo morati da pribegnemo nepopularnoj meri i naložimo da se oni iseku iz sistema, jer jedino čemu još nismo pribegli i što je poslednja mera, jeste zaplena imovine dužnika", rekao je direktor "Gradske toplane"  novinarima.