Održana 45. sednica Gradskog veća

Na 45. sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić usvojen je Predlog Rešenja o prihvatanju zahteva JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' Zrenjanin br. 2093/2 od 07.08.2013. godine za odobravanje privremenog korišćenja posebnih parkirališta za potrebe održavanja manifestacije ''Dani piva'' 2013. godine.
Članovi Gradskog veća usvojili su i Informaciju o stanju objekta STR ''Ramada'' u ulici Nušićeva br. 11, Zrenjanin i površini javne namene ispred navedenog objekta. Izvestilac po ovoj tački, Igor Virijević je istakao da je problem, zbog kojeg su negodovali stanovnici tog dela grada, pred svojim završetkom.
-Sveobuhvatnom akcijom komunalne policije i inspekcija, u koordinaciji sa saobraćajnom policijom uspeli smo da privedemo taj problem kraju. U ovom slučaju postojala je i društvena odgovornost vlasnika koji će svoje poslovanje velikim delom izmestiti sa te lokacije – objasnio je Virijević napominjući da već danas šlepera u Nušićevoj ulici nema.
Na ovoj sednici usvojena je i Informacija o stanju ''Proizvodnog objekta za smeštaj i uzgoj pilića, sa pratećim objektima'' u naseljenom mestu Aradac. Prema rečima izvestioca Nikole Halasa, tu  informaciju zatražilo je Gradsko veće jer je veći broj građana Aradca izrazio negodovanje za postojanje i poslovanje tog objekta na toj lokaciji.
Dnevni red ove sednice dopunjen je tačkom koja se odnosila na regresiranje đačkih mesečnih karata od septembra do decembra 2013. godine za učenike srednjih škola sa područja grada Zrenjanina.
Načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Stana Rajić je kazala da grad Zrenjanin kao i prethodnih godina nastavlja sa regresiranjem učenika srednjih škola.
- Predviđeno je da svi učenici sa područja grada, bez obzira iz kog naseljenog mesta putuju u školu u Zrenjanin, mesečnu kartu će plaćati 3.500 dinara, a razliku od 3.500 do pune cene đačke mesečne karte  će se regresirati iz budžeta grada. Takođe, predviđeno je da učenici koji sa područja grada Zrenajnina putuju u srednje škole van grada, odnosno u Novi Bečej, Sečanj, Novi Sad i ostala mesta, mesečnu kartu plaćaju 50 odsto od cene karte a razlika do pune cene će se takođe regresirati iz budžeta grada. Predviđen je i deo socijalne odgovornosti, za najugroženije kategorije stanovništva, odnosno za učenike čije su porodice korisnici Centra za socijalni rad ili za koje ta ustanova proceni da im je potrebno obezbediti besplatnu mesečnu kartu – kazala je Rajić i navela da postoji inicijativa da se prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju koja je komunalna delatnost i poverena je određenom preduzeću   da se organizuje na drugačiji način i s obzirom da grad obezbeđuje dovoljno novca iz budžeta poslednja tačka tog Zaključka jeste da se obaveže Odeljenje za društvene delatnosti i Odelenje za finansije da do kraja godine, za budžet 2014. predlože novi ili bolji način regresiranja prevoza učenika.   
Odlukom članova Gradskog veća Predlog Zaključka o davanju saglasnosti ''Net Bus CO'' d.o.o. Zrenjanin na povećanje cena karata u gradskom saobraćaju skinut je sa dnevnog reda.
- Ne mogu reći da smo zadovoljni javnim prevozom u gradu, mi smo tu delatnost prepustili jednom preduzeću a našim stručnim službama je naloženo da naprave elaborat i plan boljeg funkcionisanja javnog prevoza. Nadam se da ćemo u najskorije vreme imati gotov predlog, a onda ćemo sa svim činiocima dogovoriti kako poboljšati javni prevoz u gradu i naseljenim mestima – rekao je novinarima nakon sednice Veća zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić.