Otvoreno Svetsko prvenstvo u rvanju za kadete - prve medalje za Srbiju

U novoj sportskoj hali u Zrenjaninu sinoć je svečano otvoren Svetski šampionat u rvanju za kadete, uz učešće oko 1000 takmičara iz 53 zemlje. U prisustvu brojnih uglednih zvanica, šampionat su otvorili novi predsednik Svetske rvačke federacije FILA Nenad Lalović, predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković i predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Radovan Bulajić, koji je pozdravio učesnike i goste u ime domaćina, grada Zrenjanina. Ceremoniji otvaranja prethodio je defile predstavnika zemalja učesnica, otpevana je himna zemlje domaćina, Srbije, a nakon obraćanja zvaničnika upriličen je kraći muzički program. 
 
    
 
Istaknuti srpski rvački zvaničnik, predsednik Međunarodne rvačke federacije (FILA) Nenad Lalović, naglasio je da je "ovo najveće rvačko takmičenje ikad održano u Srbiji".
"Pred vama je budućnost rvačkog sporta i najveće blago. Zbog njih se borimo da očuvamo olimpijski status rvanja koji traje preko 3.000 godna i nadamo se da ćemo u tome uspeti, i zbog našeg sporta, i zbog ovih mladića i devojaka koji su sa svih strana sveta došli u Zrenjanin", rekao je Lalović.
 
        
 
Osim predstavnika svetske i nacionalne rvačke federacije, sudija i delegata, svečanom otvaranju prisustvovali su i predstavnici Ministarstva sporta i omladine Republike Srbije, Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Marinika Čobanu, predsednik Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje Srbije Dane Korica, bivši predsednik Rvačkog saveza Srbije i pokrajinski sekretar za sport, sada gradonačelnik Subotice Modest Dulić, a ispred Grada Zrenjanina, zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić i članica Gradskog veća za resor sporta i mladih Zlatana Ankić. 
 
   
 
Prvog takmičarskog dana šampionata, nakon borbi u grčko-rimskom stilu, reprezentativci Srbije postigli su veliki uspeh osvajanjem dve medalje. Boban Živanović osvojio je srebrnu medalju u kategoriji do 100 kilograma i potvrdio da je jedan od naših najtalentovanijih rvača, dok je Miklošu Hortiju pripala bronza u kategoriji do 54 kilograma.
 
Živanović, evropski vicešampion, izgubio je u finalu sa 6:3 od Zvijada Pataridzea iz Gruzije. U polufinalnom meču savladao je sa 1:0 Beksulatana Mahmudova iz Kirgistana, u četvrtfinalu je na impresivan način posle 14 sekundi tuširao Japanca Taiki Jamamotoa, a u osmini finala je pobedio Mađara Almašija sa 8:3. 
 
   
 
Mladi Horti je u borbi za treće mesto pobedio Finca Miku Peltonkangasa sa 3:1, nakon što je u polufinalu poražen od Japanca Kozuje Kojunagija sa 4:1. 
 
Takmičenja na svetskoj kadetskoj strunjači u Zrenjaninu nastavljaju se danas u 14 časova, nadmetanjem kadeta u grčko-rimskom stilu, a ulaz u "Kristalnu dvoranu" je slobodan.