Potpisani ugovori o dodeli sredstava NIS, na osnovu konkursa i ''naftne rente''

U Gradskoj kući danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa predstavnicima sedam mesnih zajednica o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa dodelom sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje mineralnih sirovina ("naftna renta") na teritoriji Grada Zrenjanina. Ugovore je, u ime Grada Zrenjanina, potpisao gradonačelnik, mr Ivan Bošnjak, a  pravo na naknadu od eksploatacije nafte na svojoj teritoriji imaju mesne zajednice u naseljenim mestima Elemir, Melenci, Mihajlovo, Jankov Most, Taraš, kao i gradske MZ "Žarko Zrenjanin" i "Gradnulica". Ukupan iznos sredstava za ovu namenu, izdvojen od strane Naftne industrije Srbije, ove godine je 175 miliona dinara, a mesne zajednice će, shodno raspodeli, prihode iskoristiti za realizaciju prioritetnih projekata na svojoj teritoriji i poboljšanje kvaliteta života. 
 
   
 
Ugovore su juče potpisali i predstavnici ustanova, nevladinih organizacija, udruženja, sportskih i kulturno-umetničkih društava, kojima su pripala sredstva na osnovu javnog konkursa Naftne industrije Srbije "Zajednici zajedno", raspisanog u saradnji ove kompanije sa lokalnim zajednicama. Za realizaciju projekata iz oblasti sporta, kulture, ekologije, nauke i projekata humanitarnog i socijalnog  karaktera, NIS je za Grad Zrenjanin izdvojio ukupno 12.500.000 dinara, a na osnovu konkursa, odabrano je 30 različitih projekata. Sredstva su, između ostalih, dobili i NP "Toša Jovanović", Centar za socijalni rad grada Zrenjanina, Gerontološki centar, Udruženje paraplegičara Banata, Sportski klub za decu i omladinu sa posebnim potrebama "Hendi sport“, Hemijsko društvo Zrenjanin, KUD "Jožef Atila" Mihajlovo, itd... 
 
   
 
Navedena finansijska sredstva u obe kategorije NIS je usmerio na Grad Zrenjanin, da bi, zatim, što je danas i učinjeno, Grad sklopio pojedinačne ugovore s korisnicima sredstava.

Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, rekao je da su danas objedinjene dve vrste potpisivanja ugovora, kojima je zajedničko to što sredstva, u oba slučaja, potiču od Naftne industrije Srbije. On je čestitao svima koji su sredstva dobili na osnovu kvalitetnih podnetih projekata i pozvao i druge organizacije i pojedince da naredne godine učestvuju na ovom konkursu.
- Nadamo se da ćemo, uz dobru komunikaciju koju imamo s NIS GASPROM uspeti da privučemo što više sredstava, s obzirom da je Zrenjanin i "kolevka" ovog preduzeća i pouzdan partner u sadašnjem i budućem vremenu. Potrudićemo se da maksimalno dobro i racionalno gazdujemo ovim sredstvima i da budemo pouzdani partneri, kako jedni drugima, tako i sa svim našim sugrađanima – istakao je gradonačelnik Bošnjak.