Sećanje na Zdravka Mandića - izložba u Savremenoj galeriji

Izložbom “Sećanje na Zdravka Mandića”, čije je svečano otvaranje u ponedeljak, 19. avgusta, u 19 časova, Savremena galerija u Zrenjaninu obeležiće godišnjicu smrti značajnog umetnika i svog dugogodišnjeg upravnika, najavili su danas na konferenciji za novinare predstavnici ove ustanove, direktor Igor Dostanić i kustos, Slavica Popov. Konferenciji je prisustvovala i članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Dubravka  Bulovan Bengin.
 
 
 
Autori izložbe, na kojoj će biti predstavljeno 18 Mandićevih radova su Sava Stepanov i Slavica Popov. Pored najznačajnijih ostvarenja Zdravka Mandića (Strigova, Potkozarje, 1935 - Novi Sad, 2012) koja se nalaze u zbirci Savremene galerije Zrenjanin i u privatnom vlasništvu, izložbu će dopuniti arhivska građa i projekcija filma o slikarstvu Zdravka Mandića “Uspeh leda” iz 1982. godine, napravljenog  prema scenariju Slavka Almažana, režija i kamera Dobri Janevski.
 
 
Direktor Savremene galerije, Igor Dostanić kaže da je velika čast biti na čelu ustanove koju je Zdravko Mandić uspešno vodio pune dve decenije.
"Način na koji je on organizovao ovu ustanovu omogućio je da danas Galerija može da prati brze promene i aktuelnosti u savremenoj umetnosti, kao i da konstantno približava savremenu umetnost publici u Zrenjaninu. Istrajan rad na mestu upravnika i slikarsko stvaralaštvo, Mandić je ostavio kao kulturno nasleđe svome gradu", kaže Dostanić.  
 
             
 
"Povod za ovu izložbu jeste, pre svega, tužan. Mandić godinu dana nije sa nama na uobičajen način, ali prednost ljudi koji se bave umetnošću je ono što ostave iza sebe i svaki put kada dođete u kontakt sa slikom Zdravka Mandića, na neki način komunicirate sa umetnikom", kaže Dubravka Bulovan Bengin i dodaje: "Ono što je Zrenjanin izdvajalo od nekih drugih, sličnih gradova u ovoj zemlji, pa čak i u nekadašnjoj Jugoslaviji, jesu upravo dela i umetnost Zdravka Mandića i to je nešto što čini vrlo značajan segment kulturnog identiteta našeg grada. U tom kontekstu, ova izložba jeste nešto veliko, značajno i veoma obavezujuće za nekog ko se bavi poboljšanjem uslova rada ili, prosto, kvalitetnijim životom u oblasti kulture grada na Begeju", ističe ona. 
 
 
"Ova izložba pokušaće da prezentuije Mandićevo stvaralaštvo, dugo više od pola veka, kroz neka njegova naznačajnija ostvarenja koja se danas nalaze u zbirci Savremene galerije i u privatnom vlasništvu", najavljuje izložbu jedan od autora, kustos Slavica Popov. "Za izložbu je odabran mali broj radova, jer salon Savremene galerije ne dozvoljava više, a ti radovi hronološki predstavljaju umetnički razvoj Zdravka Mandića, počevši od slika nastalih za vreme studija na beogradskoj Akademiji, u klasi profesora Zorana Petrovića, preko ciklusa banatskih pejsaža, portreta Todora Manojlovića, sve do centralnog dela njegovog opusa, čuvenih slika na kojima su predstavljene siluete ljudi, koje su "zaštitni znak" njegovog stvaralaštva" – pojašnjava sadržaj izložbe Slavica Popov.    
 
Zdravko Mandić je Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu u klasi Zorana Petrovića, a magistrirao na istoj Akademiji u klasi Mila Milunovića 1965. godine. Po završetku školovanja Mandić se 1965. godine doselio u Zrenjanin gde je od 1969. godine radio u Savremenoj galeriji Zrenjanin.
 
      
 
Bio je prvi saradnik Tivadara Vanjeka, jednog od osnivača i prvog direktora Savremene galerije i Umetničke kolonije Ečka, od koga je preuzeo funkciju direktora Savremene galerije 1974. godine i na tom mestu je ostao do odlaska u penziju 1994. godine. Mandić je i pokretač Susreta akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka i Bijenala akvarela, manifestacija koje će ove godine biti održane po deseti put. Osim ovih izložbi, u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji priređuje i značajne preglede savremene jugoslovenske umetnosti kao i brojne samostalne nastupe uglednih umetnika iz zemlje i inostranstva.
 
   
 
Za pet decenija slikarskog stvaralaštva Mandić je priredio više od 150 samostalnih izložbi, a njegove slike i akvareli su izlagani na 500 grupnih izložbenih postavki u zemlji i inostranstvu.
Dobio je više prestižnih nagrada za slikarstvo u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u galerijama i u privatnim kolekcijama širom sveta.
 
Izložba će biti otvorena do 20. septembra.