Sutra je Uspenje Presvete Bogorodice - pozivaju se građani da se pridruže litiji kroz centar Zrenjanina

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznato kao "Velika gospojina", 28. avgust, ove će godine proteći u obnavljanju datuma koji se, između dva svetska rata, obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju okupljao veliki broj naših sugrađana. Motiv Uspenja Bogorodice predstavljen je i na grbu Grada Zrenjanina, pa je to razlog više da se ovom događaju ponovo posveti pažnja kakvu je imao u javnosti pre više od sedamdeset godina.
 
Tako će, posle više decenija, slava grada sutra ponovo biti obeležena liturgijom i litijom ulicama Zrenjanina, najavio je zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić i pozvao Zrenjanince da se pridruže litiji i time doprinesu obnavljanju tradicije.
- Posle dugo vremena slavu ćemo obeležiti onako kako i priliči i dolikuje našem gradu. Počećemo liturgijom u 9.00 časova u pravoslavnoj crkvi u Svetosavskoj ulici, a zatim će litija kroz Svetosavsku i Pupinovu ulicu doći ispred Gradske kuće, kod spomenika kralju Petru, gde će službu vršiti Vladika Banatski Nikanor, nadam se na radost svih Zrenjaninaca i nas u Gradskoj upravi – rekao je Janjić.
 
Ovo je, ujedno, i poziv svim građanima koji žele da učestvuju u obeležavanju Praznika Uspenja Presvete Bogorodice, da u navedenom terminu (9.00 časova) prisustvuju liturgiji ili da se, čas ipo kasnije (10.30 časova), priključe litiji u centralnim gradskim ulicama. Nakon službe na Trgu slobode, litija će ponovo krenuti ka hramu Uspenja Presvete Bogorodice, ovoga puta trasom kroz Ulicu kralja Aleksandra I Karađorđevića, a očekuje se da ceo program obeležavanja gradske slave bude završen oko 12 časova.