Zlatana Ankić otvorila omladinski šahovski turnir

Prvo sportsko takmičenje u okviru XVIII "Dana piva", omladinski šahovski turnir, otvorila je danas u Gradskoj bašti članica Gradskog veća zadužena za resor sporta, Zlatana Ankić. Učešće na turniru, organizovanom od strane ŠK "Proleter" (tehnički organizator) i Turističkog centra Grada Zrenjanina, uzelo je 27 mladih šahista, mlađih od 18 godina. Osim iz grada i okoline, učesnici su stigli i iz Novog Sada, Crepaje, Banovaca.
 
     
 
Otvarajući turnir u ime Grada Zrenjanina gradonačelnika i Gradske uprave, Zlatana Ankić je istakla da je šah "sport pametnih" i da očekuje da će učesnici to pokazati na ovom turniru, ali i kasnije, tokom školovanja i rada.  
 
Jedan od organizatora turnira i sudija, potpredsednik šahovskog kluba "Proleter" Dragoljub Racić, kaže da je u pitanju drugi omladinski kadetski turnir, da će se igrati sedam kola, 15 minuta po igraču i po FIDE pravilima šahovske igre.  
 
   
 
Među učesnicima turnira je i osmogodišnja Marija Stanković iz šahovskog kluba "Banovci Dunav" iz Banovaca, u Sremu, koja je maja meseca u Vrnjačkoj Banji osvojila titulu kadetske šampionke Srbije. Marija je rekla da je šah naučila da igra sa četiri godine i da očekuje uspeh i u Zrenjaninu, ali i na narednim turnirima.
 - Najviše me u šahu privlače otvaranja, ali puno volim i da se družim sa ostalim šahistima – ističe mala šampionka.