Čelnici Sportskog saveza Srbije u Zrenjaninu - primer dobre saradnje grada i sportskih saveza

U organizaciji Sportskog saveza Srbije, Sportskog saveza Grada Zrenjanina i Gradske uprave, u Zrenjaninu je juče održano savetovanje o popunjavanju evidencionih prijava za sportske organizacije sa teritorije Zrenjanina koje to do sada nisu učinile prema Ministarstvu omladine i sporta. 
 
   
 
Ispred Sportskog saveza Srbije, savetovanju su prisustvovali v.d. generalnog sekretara Vladimir Batez, sportski direktor Dragan Šešum i pravnik Slaven Radonjić. Za njih je priređen i prijem u sali Gradskog veća, čiji su domaćini bili zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Ljubomir Stanisavljev i članica Gradskog veća zadzužena za resor sporta, Zlatana Ankić. U ime Sportskog saveza Grada Zrenjanina, prijemu su prisustvovali generalni sekretar Srđan Bogaroški, predsednica Saveza Mirjana Grujić, predsednik UO Saveza Rajko Petrović i član Nadzornog odbora Saveza Dragan Ćapin.
 
   
 
Vladimir Batez, nekadašnji proslavljeni odbojkaški reprezentativac, sada vršilac dužnosti generalnog sekretara SSS, označio je Zrenjanin kao sredinu koja, po broju sportskih klubova, masovnosti i organizaciji, može da predstavlja primer drugima i upravo to je jedan od razloga zašto je naš grad odabran da bude jedan od domaćina ovakvog skupa, koji će biti upriličen u devet gradova u zemlji.  
- Zrenjanin smo izabrali kao pravi sportski grad, sa velikom tradicijom – naglasio je Batez i predočio razloge organizovanja savetovanja o popunjavanju evidencionih prijava.
 
   
 
- Prema podacima Ministarstva omladine i sporta, u Agenciji za privredne registre registrovano je oko 10 hiljada klubova na teritoriji naše države, od kojih je samo 4 hiljade popunilo evidencionu prijavu. Iako je to bila zakonska obaveza da se uradi u roku od godinu dana od donošenja Zakona o sportu, to je nekako promaklo, a s obzirom da je jedan od prioriteta novog ministra sporta privatizacija, ona ne može biti sprovedena ako klubovi ne upišu svoju imovinu kroz evidencioni list. Danas smo ovde kako bi pomogli klubovima da ispune ovu obavezu, koja je i u njihovom interesu – rekao je Batez. 
 
Goste su pozdravili Ljubomir Stanisavljev i Zlatana Ankić, koja je upoznala čelnike SSS sa aktivnostima u oblasti sporta u Gradu Zrenjaninu i izdvajanjima iz budžeta i drugih izvora za ovu namenu.
- Zrenjanin je bio poznat kao grad sportova i ulažemo velike napore da mu vratimo taj sjaj. Osim redovnog izdavajanja iz budžeta, značajna su dodatna ulaganja za organizovanje velikih takmičenja, kao što su Svetsko prvenstvo u rukometu za žene, svetsko kadetsko prvenstvo u rvanju, boks meč Milana Piperskog, mečevi reprezentacija u košarci i rukometu i drugi događaji. Ono što je važno jeste da mi imamo odličnu saradnju i sa Sportskim savezom Srbije i Sportskim savezom grada. Grad želi da pomogne aktivnostima oba saveza da sport što bolje funkcioniše i nadam se da će se naši današnji gosti uveriti da je lokalna samouprava veoma otvorena za saradnju i da stoji iza sporta u našem gradu – istakla je Zlatana Ankić.
 
 
Nakon prijema, u Baroknoj sali Gradske kuće održano je savetovanje kom su prisustvovali predstavnici više sportskih organizacija i klubova. Centralni deo savetovanja zauzelo je izlaganje pravnika Radonjića o načinu popunjavanja evidencionih prijava. Posebno je istaknuto da je ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, u nekoliko navrata apelovao na sportske organizacije koje nisu ispunile ovu zakonsku obavezu da prijave dostave u najkraćem roku, jer će u suprotnom, oni koji to nisu učinili biti brisani iz registra, iz čega sledi isključenje iz sistema takmičenja i ukidanje finansiranja iz budžeta. 
 
Evidencione prijave klubovi mogu preuzeti sa sajtova Sportskog saveza Srbije i Sportskog saveza grada Zrenjanina, na kojima mogu dobiti i uputstva za popunjavanje.