Debata ''Otkriti energiju'' u Gradskoj kući u Zrenjaninu

Javna debata pod nazivom "Otkriti energiju" održana je u Gradskoj kući u Zrenjaninu. Na debati je bilo reči o izradi elaborata o energetskoj efikasnosti objekata, izdavanju energetskih pasoša, potrošnji energije u objektima, energetskoj efikasnosti, upotrebi obnovljivih izvora energije... Skup je, ispred Grada Zrenjanina, pozdravio Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, koji je istakao da su ovakvi sastanci značajni, kako bi se stekla nova i razmenila postojeća iskustva u oblasti uštede energije, kao i u oblasti korišćenja obnovljivih energetskih izvora.
- Kao što preporučujemo svim građanima da izoluju svoje objekte i time uštede energiju, tako želimo da utičemo i na nadležne institucije, kako bi se našli načini da se subvencionišu krediti namenjeni poboljšanju energetske efikasnosti, jer je to trend i u Evropskoj uniji – rekao je on.
 
   
 
U radu skupa učestvovali su i Jasminka Pavlović, načelnica Odeljenja za energetsku efikasnost i građevinske proizvode u Ministarstvu građevine i urbanizma, Anita Mraović, menadžer projekta "Energetska efikasnost u zgradarstvu", kao i Dušan Mihajlov, stručni saradnik Gradske uprave Zrenjanin za poslove energetske efikasnosti.
 
Jasminka Pavlović podsetila je na donete pravilnike o energetskoj efikasnosti zgrada i setifikaciji tih zgrada i istakla da je, po prvi put, ova oblast u Srbiji institucionalizovana, osnivanjem Odeljenja za energetsku efikasnost i građevinske proizvode, pri Ministarstvu građevine i urbanizma Republike Srbije.
- Nakon perioda intenzivne stambene izgradnje u našoj zemlji od pre nekoliko decenija, kada se nije toliko vodilo računa o tzv. "fizici" neke zgrade, odnosno njenoj izolaciji. Sada je, međutim, važno da je 1500 inženjera prošlo obuku i da imamo više od 1000 inženjera s licencom odgovornog inženjera energetske efikasnosti. Predstoji nam glavni zadatak da postojeće stambene zgrade, koje su uglavnom u "G" energetskom razredu, što je jako loše, pokušamo da prevedemo u "C" razred, koji je i planiran novim Pravilnikom. Potrebno je, dakle, izvršiti energetsku sanaciju postojećih zgrada, koja se mora obaviti u saradnji s proizvođačima izolacionih materijala, kao i ostalih materijala koji utiču na smanjenje potrošnje energije – prozora, krovova, itd... – istakla je Pavlovićeva i dodala da to jeste ono što Evropa zahteva, ali da je to, pre svega, za nas bolje i donosi nam kvalitetnije uslove života.
- Zrenjanin je jedan od 30 gradova u Srbiji u kome je započeto rešavanje ove problematike, što je dokaz visoke svesti ove sredine o potrebi štednje energije i to je jedan od razloga što se ova javna debata organizuje upravo ovde – dodala je ona.
 
   
 
Podsećamo, pre tačno pet meseci, Gradu Zrenjaninu je uručen simboličan "energetski pasoš", čime je stao u red prvih gradova u našoj zemlji koji su dobili sertifikate o energetskim svojstvima objekata visokogradnje. Tada je dodeljeno i prvih pet energetskih pasoša vlasnicima stambenih objekata u Zrenjaninu, od ukupno 158 koliko ih je dodeljeno u Srbiji.
 
Na osnovu sporazuma o saradnji između Ministarstva građevine i urbanizma Republike Srbije i nemačke organizacije za međunarodnu tehničku pomoć i saradnju GIZ, pokrenut je projekat "Energetska efikasnost u zgradarstvu", s ciljem da podrži Vladu Srbije u razvoju i implementaciji "Nacionalnog programa energetske efikasnosti zgrada".