Obeležena 130. godišnjica dolaska Slovaka u Belo Blato

Beloblaćani ove godine obeležavaju 130. godišnjicu dolaska Slovaka u ovo selo. Centralna manifestacija održana je u organizaciji Mesnog odbora Matice slovačke Belo Blato, koji je sazvao svečanu sednicu Skupštine. Svojim prisustvom ovu svečanu sednicu uveličali su i gosti: predsednica Matice slovačke u Srbiji Katarina Melegova Melihova, počasni predsednik MSS Rastislav Surovi, član Gradskog veća grada Zrenjanina zadužen za oblast nacionalnih manjina Zoltan Halai, predstavnici mesnih odbora MS iz Kovačice, Hajdučice, Vojlovice, Zrenjanina, Aradca, kao i predstavnici društvenog života Belog Blata.
 
     
 
Svečanu sednicu Skupštine efektnim recitovanjem otvorila je Anita Jonaš Mišić, a predsednica MOMS Belo Blato Jarmila Hromčik je pozdravila goste i članove Matice. Prisutni su mogli da čuju priču o dolasku Slovaka u Belo Blato. Prigodnim rečima i sa željama da na ovim prostorima Slovaci i dalje razvijaju svoju kulturu, jezik i običaje, na skupu je govorila predsednica MSS Katarina Melegova Melihova, kao i počasni predsednik MSS Rastislav Surovi, a njegova supruga Elena je prisutne pozdravila recitovanjem pesme. Prenoseći pozdrave i čestitke gradonačelnika, Zoltan Halai je izrazio divljenje nad doprinosom Slovaka razvoju ovog sela, kako na privrednom, tako i na kulturnom i svakom drugom polju. 
 
   
 
U znak zahvalnosti za doprinos u radu MOMS Belo Blato, predsednica Jarmila Hromčik uručila je zahvalnice ustanovama,  institucijama i pojedincima, a zatim je usledio bogat kulturno-umetnički program u izvođenju članova folklorne sekcije MOMS Belo Blato i gostiju – članova muzičko-folklorne sekcije Doma kulture Mihal Babinka iz Padine.
 
Pre svečane sednice Skupštine MOMS-a, u holu Doma kulture otvorena je izložba radova naivnog slikara Juraja Ljavroša i njegove ćerke Ljiljane Galas iz Padine. Svoje radove su izložile i članice Kluba žena Belog Blata, a gosti su mogli da pogledaju i etno postavku u kući Marije Hanjik, kao etno kuću, gde su im bile nuđene tople lepinje pečene u peći etno kuće.
 
   
 
Proslava značajnog jubileja za pripadnike slovačke nacionalnosti, ali koji poštuju i  cene i drugi meštani ovog specifičnog, multinacionalnog naselja, nastavljena je i sutradan u evangelističkoj crkvi na svečanoj liturgiji, koju je služio senior banatskog seniorata Pavel Sklenar, a nastupile su i članice crkvenog hora "Elpis".