Otvoren deveti Festival meda

Festival meda otvoren je danas na Trgu slobode, a na toj manifestaciji med i proizvode od meda izložilo je više od trideset proizvođača iz 16 gradova Srbije, kao i gosti iz Temišvara.
Manifestaciju je u ime Grada otvorio zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić koji je istakao  zadovoljstvo što Zrenjanin ima kvalitetne pčelare i dva aktivna pčelarska društva koja su doprinela da  Festival meda postane tradicionalan u našem gradu.  

 


Organizatori Festivala istakli su zadovoljstvo što svoje proizvode na zrenjaninskom trgu izlažu proizvođači iz svih krajeva Srbije, a to su, kako kažu, uglavnom izlagači koji su godinama unazad već učestvovali na toj manifestaciji i njihovi proizvodi dobro su poznati Zrenjanincima.  
- Ovde su danas proizvođači pčelinjih proizvoda, pčelarske opreme, ali i proizvođači medonosnih biljaka, melema, lekovitog bilja i kolača od meda. Ono što nas raduje jeste da, kao i uvek, postoji i interesovanje Zrenjaninaca za naše proizvode - rekao je Pal Kovač, predsednik organizacionog odbora.

 

  


Prema rečima organizatora, manifestacija ima i edukativni karatkter jer su se na jednom mestu našli pčelari i proizvođači koji će potrošačima objasniti vrednost pčelinjih proizvoda i njihova lekovita svojstva, a to za cilj ima i povećanje potrošnje meda i pčelinjih proizvoda.
Ispred Udruženja pčelara iz Temišvara u Zrenjanin je došao Čobanaš Kornel Kristijan, predsednik tog udruženja, koji se godinama profesionalno bavi pčelarstvom.

 

 


- Ovde sam u prvom redu kao prijatelj pčelara. U Srbiju dolazim sa zadovoljstvom i imam interes da ovde dolazim, jer, svaki put ponešto naučim. Vrlo sam zadovoljan onim što sam ovde video – rekao je on. 
U programu svečanog otvaranja Festivala učestvovala su i deca iz dečijeg vrtića „Snežana“ iz Mužlje, KUD Petefi Šandor i KUD Svetozar Marković. 
Deveti Festival po redu sajam traće do nedelje, 20. oktobra, a održava se u organizaciji pčelarskih društava „Milivoj Bugarski“ iz Zrenjanina i „Akac“ iz Mužlje.