Potpisana Povelja o saradnji organizacija SUBNOR Zrenjanina i Beograda

Potpisivanjem Povelje i Sporazuma o saradnji organizacija Saveza boraca narodnooslobodilačkog rata Beograda i Zrenjanina, od strane predsednika beogradskog SUBNOR Bore Ercegovca i Nedeljka Papića, predsednika zrenjaninske organizacije, dan uoči proslave oslobođenja glavnog grada i formalno je potvrđena višegodišnja saradnja dve organizacije.
 
   
 
Svečanosti su, pored više neposrednih učesnika NOB, među kojima je bilo i boraca iz borbi za oslobođenje Beograda, prisustvovali i predsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić,  gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak, pomoćnik predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Slavko Šućurović, kao i predsednik SUBNOR Srbije mr Miodrag Zečević. Zapaženo je i prisustvo vojno-diplomatskih predstavnika Rusije i Ukrajine.
 
Gradonačelnik Zrenjanina zahvalio se na pozivu i pozdravio uspostavljanje još tešnje saradnje boračkih i generalno – antifašističkih organizacija dva grada. Pomenuo je i da je njegov deda Bogoljub pogubljen od strane okupatora januara 1942. godine, kao jedan od prvih antifašista, žrtava nacističkog terora u srednjem Banatu.
 
   
 
Plakete SUBNOR Beograda dodeljene su glumici Ivani Žigon, njenom kolegi Nebojši Kundakoviću, Nemanji Vranjkoviću, direktoru "Studija B" i Milanu Ateljeviću i Zdenku Duplančiću - učesnicima NOR i aktvistima SUBNOR-a.
 
U ime nagrađenih se zahvalila Ivana Žigon, a pesmu Branka Ćopića "Herojeva majka" kazao je mr Rajko Srdić.
 
Beogradskom operacijom rukovodili su komandant Prve proleterske divizije, legendarni Peko Dapčević i general Crvene armije Vladimir Ždanov. Poginulo je 2.953 borca NOVJ i 940 crvenoarmejaca, dok su okupatori imali ogromne gubitke: oko 15 hiljada poginulih.
 
Među brojnim herojima "Beogradske operacije" ističu se borac Mladen Petrović, koji je istakao trobojku sa petokrakom na palati "Albanija" i Beograđanin, civil Miladin Zarić, koji je sprečio miniranje Savskog mosta prilikom povlačenja nemačkih snaga.