Sednica Gradskog veća - drugi rebalans budžeta za 2013. godinu

Razmatranje predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu – Rebalans II bila je centralna tema današnje, 50. sednice Gradskog veća grada Zrenjanina, a kao posledica rebalanasa budžeta, usledile su i izmene u programima poslovanja i rada svih budžetskih ustanova. Ovim rebalansom ukupni prihodi i primanja budžeta, planirani su u iznosu od 5.372.082.808 dinara i smanjeni  su  u  odnosu  na  Rebalans I za 1,7%. (5.465.107.071 dinara).
 
Komentarišući ovu odluku, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, koji je i predsedavao sednicom, rekao je da bilo neophodno da se ona sprovede, kao i da su date sugestije u vezi sa najnovijim odlukama Vlade Republike Srbije.
- Mi smo uskladili prihode u Gradskoj kući, a zatim i u javnim preduzećima i ustanovama s ovim merama i nadamo se da ćemo do kraja godine nastaviti da realizujemo ove predviđene i izmenjene programe. Takođe, direktori su dobili sugestije da obrate pažnju na ono što građani govore, da se odazivaju na pozive iz medija, da se komunikacija između tih nivoa, odnosno međusobno, između javnih preduzeća i ustanova što više intenzivira, kako bi se problemi, koji se mogu rešavati paralelno, što pre rešili – rekao je gradonačelnik i dodao da je od direktora komunalnih preduzeća dobio uveravanja da će pripreme za zimsku sezonu, što se tiče grejanja i saobraćaja, biti sprovedene onako kako je neophodno da se uradi.
 
Malu razliku u iznosu sredstava predviđenih prethodnim rebalansom, u odnosu na ovaj, sada prihvaćen, gradonačelnik je ocenio kao rezultat dobrog planiranja budžeta.
- Stavke bez kojih smo ostali, uspeli smo da nadoknadimo efikasnijim radom poreske administracije, ali smo, zbog završetka građevinske sezone i nekih drugih mera koje smo sami sebi zadali, praktično, morali da donesemo drugi Rebalans – dodao je on.
 
Gradsko veće uitvrdilo je Predlog Odluke o uspostavljanju saradnje između grada Zrenjanina i grada Barija, Republika Italija. Veće je upoznato i sa Izveštajem nezavisnog revizora Skupštini grada Zrenjanina o obavljenoj eksternoj reviziji predloga konsolidovanog završnog računa budžeta grada Zrenjanina sa stanjem na dan 31. decembra 2012. godine
 
Prihvaćen je Izveštaj o radu Gradonačelnika grada Zrenjanina za period 21.08.2012. godine – 30.06.2013. godine, a utvrđeni su i predlozi dve odluke u vezi sa oblašću daljinskog grejanja - Predlog Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i Predlog Tarifnog sistema za obračun instalisane toplotne snage i isporučene količine toplotne energije grada Zrenjanina. 
 
Razlog za donošenje prve Odluke proizilazi iz promene pravnog osnova za postojanje ove  Odluke,  tj.  donetog  novog  Zakona  o  energetici, a istovremeno  je donet i Zakon o efikasnom korišćenju energije. Predlog Odluke sačinjen je i usaglašen sa odredbama ovih zakonskih propisa,  zajednički  je  urađen  i  usaglašen  od  strane  Odeljenja  za urbanizam i JKP ''Gradska toplana'' Zrenjanin.
 
Utvrđen je Predlog Odluke o dopuni Odluke o parkiranju vozila, na osnovu koje se proširuje zona kontrolisanog parkiranja putem SMS-a na tri nove lokacije u gradu – ulice Marka Oreškovića, Daničićeva i dr Tihomira Ostojića.