''Sladki dan'' - po šesti put u Belom Blatu

Belo Blato je nadaleko poznato po multinacionalnosti, po preradi trske, u poslednje vreme i po etno-turizmu. Ali, zahvaljujući članicama Kluba žena Belog Blata, ovo selo postaje poznato i po manifestaciji "Sladki dan". Svake godine se, početkom oktobra, ovde okupljaju udruženja žena iz cele Vojvodine i svoje ručne radove i ukusne poslastice izlažu na šarenim i lepo ukrašenim štandovima. Tako je bilo i ove godine, kada su se u dvorištu osnovne škole okupile članice 12 udruženja žena na 6. "Sladkom danu" – iz Padine, Aradca, Titela, Ivanova, Debeljače (dva udruženja), Stajićeva, Lukinog Sela, Stepanovićeva, Botoša, Kisača i Zrenjanina (MZ "Sava Kovačević").
 
   
 
Manifestaciju je otvorila direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački, a prisutnima su se obratili i predsednica Kluba žena Belog Blata Anuška Šimon, predsednik Saveta MZ "Belo Blato" Miroslav Markuš, direktor osnovne škole "Bratstvo-jedinstvo" Milan Nedeljkov, a na svoj način, pesmama, igrama i recitovanjem, i učenici osnovne škole, članice Kluba žena i članovi bugarskog KUD-a "Trandafer" iz Belog Blata.
 
Brojni prisutni su zatim pažnju usmerili na štandove i izbor kolača, koje će kupiti za svoje ukućane, a članovi žirija su se posvetili degustiranju kolača koje su takmičarke donele na ocenjivanje. Ni ovog puta nisu imali lak zadatak, iako većina članova žirija ima višegodišnje iskustvo na ovom "slatkom zadatku". Žiri je radio u sastavu: Milena Goda, Marija Herćan, Smilja Nedeljkov, Zlatana Ankić i Jarmila Hromčik – članovi i Ištvan Požar predsednik. Članovi žirija su pažljivo pogledali svaki kolač, probali, ocenili da li je kolač pripremljen po receptu naših baka, ili je od onih "modernijih", ocenili njegov izgled i zajednički odlučili da je najbolji kolač – žerbo kocke, napravila Seka Palanački iz Stajićeva, 2. mesto su dodelili Zuzani Šćevko iz Aradca za šam-rolne, a 3. mesto je pripalo Marjenki Đurovka iz Kisača za doboš rolat.
 
   
 
Ocenjujući izgled štandova, žiri je bio mišljenja da se malo toga promenilo u poređenju sa prethodnim godinama, te da bi udruženja žena trebalo više pažnje da posvete tome da ponude kreativne i ukusno uređenje štandove, a ne samo prodaji kolača i novčanoj zaradi. Odlukom žirija za "naj štand" proglašen je štand udruženja žena iz Titela, 2. mesto su zauzele članice udruženja žena iz Ivanova, a 3. mesto članice udruženja žena iz Stepanovićeva. Diplome i nagrade pobednicama su uručili predsednik žirija i predsednica Kluba žena.