U toku obnova kuća izbegličkih porodica

Lepi oktobarski dani idu na ruku porodicama koje su nedavno dobile pomoć u građevinskom materijalu za obnovu kuća, u okviru programa Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i uz angažovanje lokalne uprave Grada Zrenjanina.  Podsećamo, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak potpisao je 15. oktobra ugovore o poboljšanju uslova stanovanja sa članovima 19 izbegličkih i interno raseljenih porodica, sa prebivalištem na području Zrenjanina, a za tu namenu izdvojeno je 4,4 miliona dinara.
 
   
 
Da bi se i lično uverio kako se realizuju ove aktivnosti, gradonačelnik je posetio izbegličku porodicu Gvozdenović u Čenti koja je, odmah nakon potpisivanja ugovora, preuzela građevinski materijal i počela s radovima na obnovi trošne kuće u ovom naseljenom mestu. Ova kuća, u kojoj porodica Miloša Gvozdenovića živi osam godina, dobiće novi krovni pokrivač, biće zamenjena dotrajala stolarija i poboljšana spoljna izolacija, pa će se u njoj živeti sigurnije, ali i jeftinije, zbog umanjenih troškova grejanja. 
- Ovo je rezultat višemesečnog rada Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i lokalne samouprave, u čemu smo mi delimično učestvovali u čitavom postupku i danas imamo zadovoljstvo da vidimo da se ovi radovi privode kraju. Nadamo se da će vreme poslužiti, odnosno da ova i druge porodice koje su na ovom konkursu dobile građevinski materijal, spremno dočekaju zimu. Veliku zahvalnost dugujemo Udruženju izbeglica, na čelu sa Milanom Mrkobradom, koji su, svesrdnim zalaganjem i naporom uspeli da ovo ostvare – istakao je gradonačelnik i pozvao sva lica koja do sada nisu bila obuhvaćena ovakvim programom da se obrate Gradskoj upravi i Udruženju izbeglica. 
 
   
 
Miloš Gvozdenović je izbeglica iz Karlovca, iz Hrvatske, stigao je u ove krajeve 1995. godine i dok nije kupio kuću koju sada obnavlja, živeo je kao podstanar. 
- Ova pomoć puno će nam značiti, pre svega doneti sigurnost, jer je stari krov kuće dotrajao i pretio da se sruši. Dugo smo čekali na ovu obnovu, kokurisali smo i ranije, ali pomoć nismo dobijali. Sada sam u penziji, uspeo sam da regulišem radni staž koji sam ostvario u Hrvatskoj, sada je važno samo da zdravlje posluži – kaže Gvozdenović. 
 
Milan Mrkobrad, koji je i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina, rekao je da po prvi put gradonačelnik dolazi da se uveri kako teče obnova kuće neke izbegličke porodice.
 - Bavim se problemima izbeglica punih 15 godina i probleme sada rešavamo timski i sistemski. Nadam se da ćemo moći još više da to ubrzamo i da svi ljudi koji imaju slične probleme uspeju da ih u narednom periodu reše – kazao je on. 
 
   
 
Grad Zrenjanin učestvovao je na tri ovogodišnja konkursa, odnosno na svim koji su ponuđeni od strane Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, a po rečima gradonačelnika, i u narednom periodu, koliko god to bude potrebno, pomagaće se ovim ljudima kojih u Republici Srbiji ima najviše u Evropi, više od 400 hiljada.