Čuvari srpskog nacionalnog identiteta na Kordunu

Vera, kultura i sport okupljaju naše sunarodnike u ovom delu Hrvatske. Prilikom posete opštini Krnjak, kada je sa ovom lokalnom samoupravom potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, susreo se sa predstavnicima srpskog naroda koji žive u više naselja na prostoru Korduna. Srpski nacionalni korpus desetkovan je nakon ratnih zbivanja, a preostali naši sunarodnici i povratnici pokušavaju da kroz veru, kulturu i sport očuvaju identitet i omoguće razvoj zajednice, u saživotu sa pripadnicima hrvatskog naroda. 
 
   
 
Na Bogojavljenje, 19. januara, gradonačelnik Zrenjanina prisustvovao je bogosluženju u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice, u mestu Donji Budački, prvom hramu na teritoriji Korduna iz osiova izgrađenog nakon ratnih zbivanja. Pravoslavne crkve, mahom rušene ili znatno devastirane u periodu nakon hrvatske operacije "Oluja", 1995. godine, obnovljene su u određenoj meri, a nakon povratka sveštenstva i malobrojnog naroda, 2007. godine parohijski hram Svetih apostola Petra i Pavla proglašen je manastirom od strane Episkopa gornjokarlovačkog Gerasima. U porti manastira nalaze se i grobovi tri nekadašnja episkopa, među kojima i čuvenog Lukijana Mušickog (1777-1837), vladike i pesnika rođenog u Temerinu, a školovanog u Novom Sadu, Segedinu i Pešti. Uz njega počivaju i episkopi Maksimilijan Hajdin i Jevgenije Jovanović.
 
Eparhija gornjokarlovačka, sa sedištem u Karlovcu, pokriva danas pravoslavne vernike u zapadnoj Hrvatskoj, prostoru Korduna, Banije, Like, Gorskog Kotara, Kvarnera, Istre i malom delu južne Slovenije. 
 
   
 
Vladika Gerasim, nakon bogosluženja, priredio je prijem za delegaciju Grada Zrenjanina i tom prilikom, u srdačnom razgovoru, izneo iskustva o životu srpskog naroda na prostoru Korduna, problemima, mogućnostima verskog i nacionalnog izražavanja. 
 
Pododbor u Krnjaku Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" jedan je od stožera kulturnog okupljanja naših sunarodnika na Kordunu, kroz obrazovanje, jezik i literaturu, folklor, izdavačku delatnost, etnologiju i druge aktivnosti. Uspešno ga vodi predsednica Nada Đurić Plećaš, koja je prigodnim rečima pozdravila goste iz Zrenjanina koji su posetili Društvo. Prilikom letošnjeg boravka delegacije Krnjaka u našem gradu, uručen im je komplet izdanja Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", pa je to bio povod da predsednica SKD "Prosvjeta" preda zahvalnicu, koju je, u ime zrenjaniske biblioteke, primila Radmila Marković. Biblioteka SKD "Prosvjeta" postala je tako bogatija za čitav niz izdanja koja će korisno poslužiti tamošnjoj čitalačkoj publici, a ovom prilikom razgovaralo se i o mogućnosti obezbeđenja lektire za učenike škole u Krnjaku kojima je srpski maternji jezik. Predstavnici Udruženja izbeglih i raseljenih lica Grada Zrenjanina uručili su i poklon-donaciju, namenjenu za nabavku pojaseva za narodne nošnje članovima folklorne sekcije Društva. 
 
   
 
Opština Vojnić je, uz Krnjak, jedina u sastavu Karlovačke županije u kojoj većinsko stanovništvo čine Srbi. Ovde funkcioniše i jedini fudbalski - nogometni klub naših sunarodnika – "Petrova Gora", čiji su rad 2006. godine, na 60-tu godišnjicu osnivanja, obnovili Srbi povratnici u ovo mesto. Zanimljivo je da u radu kluba, kao treneri i aktivni igrači, učestvuju i pripadnici hrvatske nacionalnosti, pa je, tako, sportsko okupljanje postalo jedan od načina za izgradnju ponovnog međusobnog poverenja i saradnje dva naroda. Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak uručio je ovom prilikom fudbalerima "Petrove Gore" komplet trenerki, a zajedno sa zamenikom župana Karlovačke županije, Sinišom Ljubojevićem, izveo je i početni udarac na revijalnoj utakmici između klupskih selekcija seniora i podmlatka.