Dan sećanja na žrtve Holokausta

I ove godine, evociranjem uspomena i polaganjem venaca na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinagoge, na uglu ulica Jevrejske i Sarajlijine, danas je u našem gradu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – pogroma jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata. U obeležavanju ovog datuma učestvovali su predstavnici Grada Zrenjanina i Jevrejske opštine Zrenjanin, a u  ime Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik mr Ivan Bošnjak, pomoćnik gradonačelnika David Dimkić i članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin.
 
 
   
 
Dubravka Bulovan Bengin podsetila je prisutne da je ovaj datum ustanovljen u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.
- Vreme ne možemo vratiti, žrtve ne možemo oživeti, ali imamo obavezu da pamtimo to što nam je, na neki način, sramota dvadesetog veka i da učinimo sve što je u našoj moći da se tako nešto više nikada nikome ne dogodi – kazala je ona.
 
   
 
Predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin, Ljiljana Popov, zahvalila je predstavnicima Grada Zrenjanina koji su se i ove godine pridružili članovima Jevrejske opštine u obeležavanju ovog datuma. Ona je istakla da je Srbija 2005. godine postala pridruženi član i potpisnik Rezolucije o uvođenju teme Holokausta u školsku nastavu, kao i da je 40 naših profesora edukovano je u Jad Vašemu za predavanje o Holokaustu.
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak rekao je da je relativizacija žrtava najstrašnija stvar i da ovakvim događajima, memorijalima, stalnim podsećanjem na to šta ljudska priroda može da uradi drugom čoveku, ističemo da sve drugo što radimo i gradimo nije toliko vredno kao što su vredni ljudski životi.
- Gradove, sela, države ne čine zgrade i ulice, već je vrednost i snaga u ljudima i zato moramo da budemo, pre svega i uvek u svakom trenutku, ljudi i da čuvamo bližnjeg svoga, bez obzira koje bio vere, nacije ili nekog drugog opredeljenja – poručio je sa današnjeg skupa gradonačelnik Bošnjak.