Dr Elizabeti Fesl Alemani uručena Nagrada grada Zrenjanina

Gošća Grada Zrenjanina danas je bila dr Elizabeta Fesl Alemani, dobitnica Nagrade grada Zrenjanina za 2013. godinu, koja nije bila u mogućnosti da primi ovo priznanje na novogodišnjoj svečanosti. Sada se ukazala prilika da gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, priredi prijem za gospođu Fesl Alemani i uruči joj nagradu. Prijemu je prisustvovala i članica Gradskog veća, Dubravka Bulovan Bengin.
 
   
 
Dr Fesl Alemani dugogodišnja je humanitarna radnica i inicijator brojnih dopremanja humanitarne pomoći, lekova i medicinske opreme u Zrenjanin i srednjebanatski region. Rođena je 1936. godine u Novoj Crnji. U našem gradu je završila gimnaziju, a u Zagrebu Medicinski fakultet. Iz Botropa u Nemačkoj, gde danas živi, već 24 godine organizuje dopremanje humanitarne pomoći i donacija u našu sredinu. Zahvaljujujući njenom angažovanju, pomoć je stizala siromašnoj deci u Zrenjaninu i okolnim selima, Opštoj bolnici, Udruženju paraplegičara, Gerontološkom centru, Banji Rusandi, Osnovnoj i srednjoj školi "9. maj", dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Pozorište je bogatije za kamion za prevoz opreme, a muzičkoj školi dopremila je 150 različitih muzičkih instrumenata... Na ovom spisku su i pozorište "Madač" i više mesnih zajednica, a u jednoj od poslednjih isporuka za učenike zrenjaninskih osnovnih škola stiglo je dve hiljade majica. Pomogla je i obnovi poplavljenih područja srednjeg Banata, 2006. godine. Za dobrovoljni rad zaslužila je više međunarodnih priznanja, diploma i počasnih nagrada.
 
 
"Aktivno učešće doktorke Elizabete Fesl Alemani u dopremanju pomoći najugroženijima, kako stanovnicima tako i ustanovama, u proteklom periodu, dovelo je do toga da je organizacije koje rade na teritoriji grada Zrenjanina, čitavog Banata, moglo bi se reći i Vojvodine, predlože za ovo priznanje, koje smo danas u prilici da joj uručimo", ističe gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak i dodaje:
"Naravno da je ovaj primer, koji je izdvaja i kandiduje, dobar primer za sve druge, koji imaju priliku da učestvuju u humanitarnom radu, da se na ovakav način najbolje pomaže svojoj sredini", kazao je on. 
 
 
Dr Elizabeta Fesl Alemani prisetila se godina provedenih u Zrenjaninu, tokom školovanja, uz konstataciju da je tada stekla znanje i vaspitanje koji su joj odredili kasniji životni put. Za naš grad vezuju je i prve ljubavi, ali i uspomene iz Ulice Carice Milice, u kojoj je stanovala.
"Ponosna sam što sam dobila ovu nagradu od grada u kom sam živela dugo godina, gde sam učila jezik i kulturu i ovo je velika čast za mene. Zahvaljujem se u ime mojih donatora i svih koji mi omogućavaju da ovde dopremam humanitarnu pomoć", rekla je dr Fesl Alemani i najavila da će i dalje učestvovati u humanitarnim akcijama, ali i biti svojevrstan ambasador našeg grada i srpske kulture u Nemačkoj.
 
 
Gradonačelnik Ivan Bošnjak uručio je dobitnici Nagrade grada Zrenjanina povelju, a novčani deo nagrade koji joj je pripao usmerila je u korist zrenjaninske organizacije koja se takođe bavi humanitarnim radom, "Vojvođanske inicijative", i u korist Mesne zajednice Nova Crnja, svog rodnog mesta.