Ekonomsko osnaživanje izbegličkih porodica

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, u ime Grada Zrenjanina, potpisao je ugovore o dodeli pomoći za ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje porodica izbeglih lica kroz dohodovne aktivnosti, obezbeđivanjem dobara za započinjanje neke delatnosti ili proširenje već započetog posla. Na osnovu konkursa odabrano je 12 korisnika ove pomoći i njima će pripasti, u zavisnosti od izraženih potreba, oprema, alati i mašine za obavljanje poljoprivredne delatnosti ili živina za uzgoj. Vrednost projekta iznosi 1,5 miliona dinara, od čega je Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije obezbedio 1.350.000 dinara, a Grad Zrenjanin 150.000 dinara. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Dragan Ćapin, šef  Odseka za mesne zajednice i izbeglice Gradske uprave i Verona Tomin, zaposlena na poslovima s izbeglicama.
 
   
 
Obraćajući se prisutnim korisnicima pomoći, gradonačelnik Bošnjak istakao je da se i ovaj projekat sprovodi s ciljem da olakša svakodnevni život u njihovim domaćinstvima. On je pozvao sva izbegla i interno raseljena lica da i dalje učestvuju na konkursima i pozivima za dodelu pomoći, ali i da budu u kontaktu sa Gradom Zrenjaninom, Povereništvom za izbeglice, ambasadama naše zemlje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kako bi bili informisani o svim mogućnostima za ostvarenje svojih prava. 
- Grad Zrenjanin je u protekloj godini, sa svoje strane i od onog što je ponuđeno od strane viših nivoa vlasti, obezbedio 34 miliona dinara za pomoć izbeglim i interno raseljenim licima i ovo je još jedan uspešan završetak konkursa. Pozivam sva ova lica da zajedničkim aktivnim pristupom pokušamo da rešimo sve administrativne probleme s kojima se oni sreću u svom nekadašnjem zavičaju. Tome će doprineti i naša nedavna poseta Republici Hrvatskoj, opštini Krnjak i Karlovačkoj županiji, gde smo se u praksi uverili kako žive i s kakvim se problemima susreću povratnici u te krajeve i populacija koja tamo živi. Verujem da u kontaktima s njima, kao i s ambasadama Republike Srbije u Hrvatskoj i Bosni i Hrecegovini, možemo obezbediti da se neki administrativni poslovi brže i lakše završavaju – kazao je gradonačelnik Zrenjanina.
 
Jedan od korisnika pomoći, Jovo Mandrapa, dobio je motokultivator. Ističe da je pre tri godine rešio stambeno pitanje i da će mu ova pomoć koristiti da, u bašti koju poseduje, ostvaruje prihode i poboljša materijalnu situaciju svoje porodice. Zoran Kecman živi u Elemiru, dobio je alat za obradu drveta i kaže da je to posao koji voli i koji će mu obezbediti dodatne prihode. 
 
   
 
Poverenica za izbeglice i migracije u Gradskoj upravi Zrenjanin, Vjerka Hrubik, podsetila je sva izbegla i interno raseljena lica, kao i povratnike iz zemalja EU po Sporazumu o readmisiji, da je u toku Javni poziv za podnošenje zahteva za ekonomsko osnaživanje kroz dohodovne aktivnosti.
- Ovaj poziv otvoren je do 14. februara, a radi se o istom programu za koji su danas potpisani ugovori. U pitanju su bespovratna sredstva za nabavku opreme, mašina, plastenika, u zavisnosti ko se čim bavi. Vrednost pojedinačnih grantova je oko 1500 EUR. Prijave se podnose na pisarnici Uslužnog centra Gradske uprave Zrenjanin, a obrasci i sve dodatne informacije mogu se dobiti u Povereništvu za izbeglice, ili putem telefona 3150-207 – istakla je Hrubikova.