Kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija u Zrenjaninu

Kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija otvorena je danas u ulici Cara Dušana broj 12, a otvaranju su prisustvovali direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave Milan Stevović sa saradnicima, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, predstavnici policije, suda i drugi.


Stevović je istakao da je Zrenjanin grad koji je, kako je naveo, uložio divovske napore da najpre pronađe prostor, opremi ga i otvori ovu kancelariju. On se zahvalio svima koji su inicirali njeno otvaranje, posebno načelniku okruga ali i predstavnicima tužilaštva, sudova i okružnog zatvora koji su uložili napore da bi se došlo do krajnjeg rezultata.
Prema njegovim rečima, alternativne sankcije u Srbiji primenjuju više od 2 godine i da će otvaranjem te Kancelarije biti omogućeno da građani izvršavaju ne zakonsku kaznu već alternativni vid rada u javnom interesu, uslovne osude sa zaštitnim nadzorom i slično.
- Ovo će unaprediti dve stvari, prvo smanjićemo prenatrpanost zatvorskog sistema, a s druge strane pojeftinićemo izvršavanje krivičnih sankcija, jer, jedan dan u zatvoru državu i narod košta oko 17 evra. Ovo će biti alternativa i imaćemo i korist od rada koji naši klijeti budu imali - dodao je on.  



Stevović je istakao da alternativne sankcije u Srbiji nisu na zavidnom nivou jer je 4,8 odsto izvršenih alternativnih sankcija u odnosu na zatvorske kazne.
-Mi imamo oko 10.200 zatvorenika a na današnjih dan 492 alternativne sankcije su u izvršenju. Naša želja je da to povećamo i da stignemo evropske zemlje gde je od 50 do 75 odsto izvršavanja krivičnih sankcija - rekao je novinarima Stevović.
Načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan je istakao da će Kancelarija  za izvršenje alternativnih sankcija u Zrenjaninu raditi za potrebe i za svih 5 opština u okrugu i da će usluge koristiti javna preduzeća, ustanove i institucije lokalnih samouprava i pokrajinskih i republičkog nivoa.
 


- Nisu svi ljudi koji dođu u problem i budu osuđeni na zatvorsku kaznu kriminalci, svi smo učesnici u saobraćaju i svakome se može desiti nešto, na žalost ne mali broj naših sugrađana račune ne može da plati i opredeli se na zatvorsku kaznu. Kroz rad ove kancelarije sačuvaćemo ugled ljudima koji nisu kriminalci i radna mesta koja imaju jer će alternativne sankcije odrađivati van radnog vremena, u zakonskoj proceduri, shodno njihovoj stručnoj spremi. Na taj način oni će dati i doprinos našoj zajednici – rekao je načelnik Šijan. 



Kancelarija u Zrenjaninu je dvanaesta kancelarija za alternativne sankcije koja je otvorena u sedištima viših sudova i gradovima sa kojima je prošle godine Ministarstvo potpisalo Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija sa gradonačelnicima i predstavnicima gradova. 
Kancelarije će zajedno sa poverenicima, koji u njima rade, doprineti da što veći procenat dosuđenih kazni bude izvršen na alternativan način, kao što je kućni pritvor, zaštitni nadzor i rad u javnom interesu. Time će se u velikoj meri postići uštede u državnom budžetu i bolja resocijalizacija osuđenika.