Ministar Ilić na gradilištu objekata za socijalno ugroženo stanovništvo

U Zrenjaninu je danas otvoreno gradilište deset stambenih jedinica za stanovanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Objekti će se nalaziti na početku Ulice Franje Kluza (Titelska), a ukupno će zauzimati površinu od 420 kvadratnih metara. Izgradnju srazmerno finansiraju Republička agencija za stanovanje, JP "Gradska stambena agencija" Zrenjanin i Grad Zrenjanin, a kako je rečeno danas, ukupna vrednost projekta koji se realizuje u sedam gradova Srbije, iznosi 200 miliona dinara.
 
 
Rok za završetak radova je šest meseci, a za ključeve ovih objekata moći će da konkurišu lica starija od 65 godina, deca bez roditeljskog staranja, samohrani roditelji, višečlane porodice mladih bračnih parova i lica sa invaliditetom.
 
Početku radova na ovoj lokaciji prisustvovali su i minstar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije, Velimir Ilić, direktorka Republičke agencija za stanovanje, Maja Lakićević, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak sa saradnicima i predstavnici "Javne stambene agencije" Zrenjanin.
 

- Objekat nije toliko velik, ali je značajan jer se radi o prvom projektu socijalnog stanovanja koji se gradi u saradnji Republičke stambene agencije i Ministarstva građevinarstva i urbanizma – ističe Maja Lakićević i dodaje da su država i Vlada i u vreme krize uspele da nađu sredstva za zbrinjavanje onih kojima je to najpotrebnije.
- Ovo Ministarstvo vrši pripremne radnje i za početak izgradnje 1700 stanova, od kojih će 100 biti u Zrenjaninu, znači, grad će imati svu podršku Ministarstva građevinarstva i urbanizma i Republičke agencije za stanovanje za ovakve projekte – kazala je ona.
 
 
Ministar Velimir Ilić ocenio je ukupan projekat kao značajan, jer će omogućiti zbrinjavanje mnogih beskućnika i socijalno ugroženih.
- Projekti socijalnog stanovanja uposliće i domaću građevinsku operativu, a dobili smo i ponudu od Kineza za izgradnju čak 5000 stanova socijalne gradnje. Nažalost, mnoge domaće građevinske firme su propale, ili su u stečaju i velikim blokadama. U saradnji sa ministarstvima pravosuđa, finansija, regionalnog razvoja  pokušaćemo da neke od tih firmi postavimo "na zdrave noge", kako bi mogle izvoditi radove i pojavljivati se na tenderima. Ovde je interesantno i što se vraćamo autentičnoj banatskoj gradnji, kućama karakterističnim za ovo podneblje, jer će ove kuće biti potpuno u banatskom stilu. Želja nam je da i u ostalim delovima Srbije zaživi ta gradnja autentičnih kuća – istakao je ministar Ilić. 
 
 
Po njegovim rečima, veliki projekti tek slede, a kao jedan od primera naveo je izradu studije za gradnju auto-puta od novog mosta preko Dunava u Borči do Zrenjanina.
- Ako se pokaže, a interes je velik, da to može koncesiono da se "pokrije", odmah ćemo u ući u gradnju auto-puta Zrenjanin – "Kineski most" koji bi mnogo značio za čitavu regiju - naglašava on. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak podsetio je na doprinos ministra Velimira Ilića prilikom obnove od katastrofalnih poplava u našem regionu 2006. godine, kao i u periodu izgradnje prvog dela obilaznice oko grada. 
- Nadamo se i završetku obilaznice i gradnji pomenutog auto-puta, "Banatske magistrale", a nadamo se da će i novi most  preko Dunava, koji spaja Vojvodinu i Banat sa centralnom Srbijom, u godini kada obeležavamo 160-tu godišnjicu od njegovog rođenja, biti otvoren i dobiti ime "Most Mihajla Idvorskog Pupina" – rekao je gradonačelnik Zrenjanina i dodao da se nada da će biti ispoštovana i dinamika radova na gradilištu koje su danas posetili, a što se tiče finansija, one su obezbeđene i od strane ministarstva i u gradskom budžetu.