U duhu Svetosavlja

U svim zrenjaninskim školama i vrtićima Predškolske ustanove, danas se obeležava školska slava Sveti Sava. Tom prilikom, kumovi slave predaju kumstvo za narednu godinu, osveštava se slavski kolač i prigodnim programima ističe značaj prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, Svetog Save.
 
     
 
Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, prisustvovao je obeležavanju školske slave u osnovnoj školi "Petar petrović Njegoš", gde je, kao roditelj, ove godine bio kum slave. U najvećoj zrenjaninskoj školi učenici su takođe pripremili prigodan program koji su izveli u prisustvu svojih brojnih školskih drugarica i drugova, nastavnika i roditelja. Obraćajući se prisutnima na Savindanu, on je poželeo uspeh budućem kumu i njegovoj porodici, a školi da u narednoj godini bude još uspešnija nego što je bila do sada. Gradonačelnik je direktoru škole, Miroslavu Brnjošu, uručio i prigodan slavski dar – portret Petra Petrovića Njegoša, rad akademskog slikara Rastka Stefanovića.  
 
   
 
Zamenik gradonačelnika, Čedomir Janjić, prisustvovao je obeležavanju školske slave u OŠ "Jovan Dučić" u Kleku, dok su obeležavanju školske slave u Elektrotehničko - građevinskoj školi "Nikola Tesla" prisustvovali sekterar Skupštine grada Milan Mrkšić i, kao kum slave, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev. On je istakao zadovoljstvo što je imao čast da bude kum u školi u kojoj je nekada i sam bio učenik.
- Zadovoljstvo je tim pre veće, poznajem profesore, njihov rad i zaista mi je drago što imam tu čast. Trebalo bi svi da posvetimo mnogo više pažnje kako istoriji, tako i obrazovanju, a Sveti Sava ima veliku ulogu i u obrazovanju i istoriji našeg naroda – rekao je Stanisavljev.   
 
   
 
Čestitajući školsku slavu u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, Stanisavljev je tom prilikom direktorici škole Sonji Molkuc poklonio ikonu Svetog Save. Slavski kolač rezao je otac Slobodan Čestić, a slično kao i u drugim školama, i u ovoj su učenici  pripremili prigodan program.
 
Tradicionalno, u Baroknoj sali Gradske kuće, večeras u 20 časova biće održan Svetosavski bal.
 
Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić) bio je raški plemić iz vladarske obitelji Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski arhiepiskop. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao Svetog Savu. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i brat kraljeva Vukana i Stefana. Uz podršku vaseljenskog patrijarha je proglasio samostalnost raške crkve od Ohridske arhiepiskopije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Od rimskog Pape je isposlovao kraljevsku krunu i suverenitet za tadašnju Srbiju.  Nakon krunisanja brata Stefana 1221. godine, radio je na jačanju crkvene organizacije, pokrštavanju "neznabožaca" i "jeretika" i iskorenjivanju raških bogumila.
 
Napisao je ili priredio nekoliko dela poglavito namenjenih organizaciji crkve. Najznačajnija su: Zakonopravilo, Hilandarski tipik, Studenički tipik i Žitije svetog Simeona. Na Svetoj Gori je, zajedno sa ocem Nemanjom, obnovio manastir Hilandar, a uz njegovo ime pominje se i osnivanje manastira Žiča u Srbiji.
 
 
Dan svetog Save, Savindan, obeležava se 27. januara po gregorijanskom, odnosno 14. januara po julijanskom kalendaru, kao crkveni praznik, i kao "školska slava" u Srbiji i Republici Srpskoj. Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja"
 
Zbog jakog Savinog kulta, srpsko pravoslavlje se nekad naziva i Svetosavlje.