Ženska odbornička mreža obeležila nedelju borbe protiv raka grlića materice

Protekle nedelje, od 20 do 26 januara, obeležena je Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice. Pošto su preventivni pregledi od ključne važnosti za smanjenje smrtnosti od ove bolesti, Ženska odbornička mreža Skupštine grada Zrenjanina (ŽOM) je, na predlog Zrenjaninskog edukativnog centra (ZEC), organizovala jakciju prikupljanja sredstava za kupovinu hidraulične ginekološke stolice, neophodne za pregled žena sa invaliditetom. Tim povodom je u petak, 24. januara, u Gradskoj kući organizovana Konferencija za novinare.
 
Koordinatorka ŽOM Eržebet Popov je otvorila skup, kojem su prisustvovale poslanica u Skupštini AP Vojvodine Stojanka Lekić, načelnica Dispanzera za žene Gordana Marković, predstavnica Zrenjaninskog edukativnog centra Radoslava Aralica i predsednica zrenjaninskog Udruženja paraplegičara i većina odbornica Skupštine grada.
 
Naša zemlja je prva u Evropi po smrtnosti žena od ove opake bolesti i Ženska odbornička mreža u Zrenjaninu, na ovaj način, želi da skrene pažnju javnosti na važnost problematike, pokušava da utiče na svest žena o značaju redovnih preventivnih pregleda i doprinese akciji ličnim učešćem svojih članica, od njihovih odborničkih naknada, za kupovinu stolice.
 
Prevencija je i dalje najefikasniji oblik borbe protiv ove opake bolesti, koja se razvija od 3-5 godina i ukoliko se otkrije u ranom stadijumu u 95% slučajeva je izlečiva. U Srbiji se godišnje registruje 1300 pacijentkinja, a skoro svaka druga obolela izgubi život zbog ove bolesti.
 
Nažalost, svega petina žena se odazove pozivima na preventivnu ginekološku kontrolu, što je mali broj, imajući u vidu da svakog dana četiri žene obole od karcinova grlića materice, a jedna žena umre, kako pokazuju predstavljeni podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".
 
Svaka 10-ta naša sugrađanka ima neki oblik invaliditeta, a svaka 15-ta ima motorni invaliditet - problem sa penjanjem i hodanjem uz stepenice. S obzirom na činjenicu da u Dispanzeru za žene ne postoji hidraulična ginekološka stolica koja olakšava pregled, kako žena sa invaliditetom, tako i svih drugih žena kojima je je to problem ( trudnice u poodmaklom stadijumu trudnoće), nabavkom ove stolice i prilagođavanjem jedne od ambulanti u Dispanzeru, značajno bi doprineli dostupnosti i pristupačnosti preventivnog pregleda za sve žene.
 
Pored toga, neophodno je izgraditi i pristupnu rampu do samog ulaza u zgradu Dispanzera. Zaključak skupa je da se u toku naredne nedelje odbornice organizuju zajedno u saradnji sa Savetom za zdravlje i dogovore o najbržem i tehnički najprikladnijim načinom  realizacije ove aktivnosti. Prevencija je i dalje najefikasniji oblik sprečavanja ove opake bolesti i od ključne je važnosti da sve naše sugrađanke imaju jednaku mogućnost za ovakvu vrstu pregleda i zdravstvene zaštite. Sem toga, od izuzetne je važnosti da se problemi žena sa invaliditetom učine vidljivim. Gradska uprava, gradonačelnik grada Zrenjanina i Savet za ravnopravnost polova grada Zrenjanina, svim svojim kapacitetima i mogućnostima, podržavaju akciju i zalaganje Ženske odborničke mreže, jer je unapređenje zdravlja žena jedan od najvažnijih preduslova za poboljšanje njihovog sveukupnog položaja.