Novo evropsko odličje za Đorđa Salapuru

Član karate kluba "Zrenjanin" i reprezentacije Srbije, Đorđe Salapura, vratio se nedavno sa 41. Evropskog kadetskog šampionata u Lisabonu (Portugalija) sa bronzanom medaljom u kategoriji do 70 kilograma.
 
Đorđe je u prvom meču pobedio Vlčeka (Češka) sa 9:0, zatim Grikhovodova (2:0), zatim izgubio od prošlogodišnjeg evoprskog šampiona i bronzanog sa svetskog prvenstva Bauera (Nemačka) sa 0:3. U repasažnim mečevima pobedio je Nurmija (Finska) sa 7:0 i u meču za bronzanu medalju Rogozarskog (8:0) i tako stigao do  bronzanog odličja. Inače, Salapura je i na prošlogodišnjem evropskom prvenstvu osvojio medalju – srebrnu, a okitio se i bronzom na Balkanskom šampionatu.
 
 
Tim lepim povodom, u Gradskoj kući danas su zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Čedomir Janjić i članica Gradskog veća Zlatana Ankić, priredili prijem za ovog talentovanog sportistu, a prijemu su prisustvovali i njegov trener Vladimir Ilić, generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina, Simo Salapura i predsednik Upravnog odbora Sportskog saveza, Rajko Petrović. 
 
Petnaestogodišnji Đorđe Salapura nastavlja da potvrđuje sportski talenat i beleži uspešne rezultate na međunarodnoj sceni. On se zahvalio lokalnoj samoupravi što ga prati i stoji iza njegovih rezultata i dao ocenu takmičenja na kom je nastupao.
 
 
- Žreb je bio više nego težak, imao sam mečeve protiv Nemca i Finca s kojima sam se borio i ranije. Greškom u taktici izgubio sam meč od nemačkog takmičara koji je ušao u finale, a ja sam u repesažu dobio oba meča i tako stigao do bronzane medalje. Zadovoljan sam rezultatom, jer sam kadetsku kategoriju završio na najbolji mogući način, sa dve medalje na dva evropska prvenstva – ističe Salapura i dodaje da ga očekuju nastupi u juniorskoj konkurenciji i mnogo teži zadaci. 
- Sledi učešće na turniru u Budimpešti, kup Srbije i pripreme za naredno evropsko prvenstvo koje se, mislim, održava u Švajcarskoj. 
 
   
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić posebno je istakao brigu lokalne samouprave za razvoj svih sportskih grana.
- To govori i naš budžet za 2014. godinu i naše opredeljenje je da mnogo više ulažemo i u vrhunski sport, da opet imamo nekoliko vrhunskih ekipa u našem gradu i da narednih godina s ponosom možemo da kažemo da je Zrenjanin grad sportova, kao i što je nekada bio – rekao je on. 
 
Članica Gradskog veća zadužena za resor sporta, Zlatana Ankić, ocenila je uspeh Đorđa Salapure kao priliku da i druga deca počnu da se bave sportom i krenu njegovim stazama. 
- Karatisti su svojim rezultatima i radom pokazali da zaslužuju da se u njih ulaže. To jeste "mali" sport u odnosu na sredstva koja su potrebna za funkcionisanje klubova i takmičenje, ali po broju vežbača karate je četvrti sport u svetu, odmah iza najpopularnijih, "loptaških" sportova. Gradska uprava i gradska vlast žele da se omladina bavi sportom, želi da promoviše prave vrednosti i ova najnovija raspodela sredstava u sportu i čitava naša akcija su usmereni ka tome da se što više mladih uključi u sportske aktivnosti i takmičenja. Upravo Đorđe može da im bude primer, jer uz to što je dobar sportista, on je i dobar đak i dobro dete – istakla je Zlatana Ankić, nekada i sama istaknuta karatistkinja i državna reprezentativka.